După ce în spațiul public au apărut discuții legate de revista care a acordat primarilor Ovidiu Creţu şi Nicolae Moldovan titlurile de „Cel mai bun primar din România”, respectiv „Cel mai bun primar de oraş din România”, Ovidiu Creţu a explicat astăzi cum s-au acordat acele premii şi care au fost criteriile. VEZI ce spune:
Primarul Ovidiu Creţu a fost prezent, sâmbătă, la Sibiu, la gala organizată de Societatea pentru Administraţie Publică şi de revista Română de Administrație Publică Locală, competiţie în cadrul căreia Ovidiu Creţu a primit premiul pentru cel mai bun primar din România.
Titlul primit de Ovidiu Crețu - „Primarul anului 2015 în România” a fost însă imediat aspru contestat în spațiul public, sub argumentul că cei care au organizat acest concurs nu ar fi decât niște indivizi care sub denumirea unor societăți pompoase urmăresc de fapt câștigul financiar și sunt dispuși să dea contra cost oricui vrea o astfel de recunoaștere.
Aşa cum promisese săptămâna trecută când anunța participarea la competiție, primarul a venit astăzi în fața presei cu criteriile după care s-a făcut jurizarea şi ce a prezentat organizatorilor atunci când s-a înscris în competiţie.
Astfel, am aflat că primarul a prezentat în competiția de la Sibiu aproape toate proiectele pe care le-a avut în cele două mandate de primar al Bistriţei, nu doar pe cele din 2015 - anul pentru care primise recunoașterea. Încercând să justifice că a fost o competiție serioasă, Crețu a ţinut să precizeze că s-a concurat cu alţi 300 de primari din țară, amintind și că în urmă cu câțiva ani acest titlu a fost adjudecat de Falcă, primarul Aradului. Argumentul cu Falcă a fost folosit și pentru a combate discuțiile care spuneau că printre primarii PSD este o practică „cumpărarea” de astfel de titluri.
„Gala a fost organizată de Revista Română de Administrație Publică Locală. Formularul de participare l-am primit în luna februarie a anului trecut. Acest chestionar cuprindea activități din toate zonele care țin de administrație. Chestionarul a stat la baza nominalizării și apoi a câștigării premiului în fața unor orașe, circa 300 de primării au depus formularul și documentele. Dintre orașele cunoscute vă dau ca exemple Cluj, Timișoara, Alba Iulia. Iași și Craiova au fost retrase pe motivul problematicii pe care au avut-o cei doi primari. Formularul de participare spune că trebuie să completăm obiectivele avute în ultimele două mandate dacă este cazul, în sensul că sunt unii care au aplicat și au un singur mandat, alții au mai multe mandate. Teoretic, poți participa în fiecare an, dar nu cred că e normal să te duci în fiecare an cu aceleași lucruri. Nu dă bine, e și o chestiune de onorabilitate. Bistrița va putea să candideze din nou poate peste patru ani, când alte proiecte, cele care acum sunt pe hârtie, vor fi materializate", a declarat astăzi primarul Ovidiu Creţu, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte componența și calitatea juriului, primarul Creţu spune că din el au făcut parte evaluatori neutri, unii veniţi chiar din America, reprezentanţi ai societăţii americane pentru politici publice.
Întrebat dacă a plătit Primăria Bistrița vreun ban pentru participarea la această competiţie, Ovidiu Creţu a declarat că „nu a fost niciun fel de cotizație. Nu facem parte din nicio organizație care să aibă tangențe cu așa ceva. Nu ni s-a cerut niciun ban pentru participare, nici măcar pentru masa de după gală".