„Am fi mult mai săraci, din punct de vedere cultural, dacă nu i-am avea pe maghiari” a spus primarul Ovidiu Crețu în deschiderea Maialului bistrițean, începându-și discursul cu câteva cuvinte rostite chiar în maghiară și aplaudate la scenă deschisă de invitații care i-au stat alături pe scenă. Maialul s-a transformat în ziua maghiarimii bistrițene.
Sărbătoarea maghiarilor a început azi, la ora 11.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu unde bistriţenii au admirat o frumoasă paradă cu porturi tradiţionale ungureşti. Pe scena amenajată pe pietonalul Liviu Rebreanu s-au aflat reprezentantții tuturor cultelor religioase din oraș, alături de primarul Ovidiu Crețu dar și de doi dintre inițiatorii acestei sărbători – Antal Atilla și Décsei Atilla care acum 14 ani au organizat primele ediții ale Maialului maghiar în Bistrița.
„Astăzi toți suntem maghiari!” a afirmat primarul Ovidiu Crețu, începându-și discursul rostind câteva cuvinte de salut direct în limba maghiară, fapt aplaudat de reprezentanții cultelor religioase din oraș, care au rostit și ei, pe rând, câteva cuvinte pentru a celebra multiculturalitatea bistrițeană.
„Vorba părintelui Krauss – este loc pentru toată lumea în Bistrița. De fapt am fi mult mai săraci dacă nu i-am avea pe maghiari...” a mai spus primarul Ovidiu Crețu, adăugând că, de trei ani și Primăria Bistrița s-a alăturat organizării acestui eveniment și că Maialul maghiar s-a transformat între timp în ziua maghiarimii bistrițene.
„Valorificăm astfel creațiile folclorului maghiar din Transilvania și de pretutindeni – folclorul maghiar care completează de minune folclorul săsesc, țigănesc și românesc care se manifestă la Bistrița” a mai spus edilul.
De la ceremonie nu a lipsit Garnizoana Militară Bistriţa, iar după un „Tatăl nostru” rostit în română, maghiară și germană – a început un spectacol folcloric susținut de ansamblurile de dans maghiar din Luduş (judeţul Mureş), Malin (judeţul Bistriţa-Năsăud), Sic (judeţul Cluj), Voievodeni (judeţul Mureş), Băţanii Mari (judeţul Covasna) şi Remetea (judeţul Harghita).
Dar adevăratul show va avea loc spre seară, de la ora 19.00, când pe scena de pe pietonal va urca Ansamblul Profesionist „Mureşul” – secţia maghiară despre care primarul Ovidiu Crețu afirma că "este cel mai bun ansamblu de dansuri şi cântece maghiare din lume, pentru că nu există nici măcar în Ungaria un ansamblu folcloric de dansuri şi cântece maghiare de talia acestuia".
Cea de-a doua zi de sărbătoare va debuta mâine la ora 10.00 şi se va desfăşura în două locaţii: baza MHC şi ştrandul Codrişor. La Lac vor fi ansambluri de dansuri maghiare, programe pentru copii şi concerte de muzică maghiară, iar la ştrandul Codrişor se va desfăşura tradiţionalul şi mult îndrăgitul concurs de gulaş.