Săptămâna trecută a avut loc la Bruxelles, în sediul Comitetului Regiunilor, cea de-a 6-a Reuniune Europeană a Oraşelor Mici.
Organizat de Confederaţia oraşelor şi municipiilor din Uniunea Europeană (CTME) şi de către Comitetul Regiunilor, evenimentul a reunit aleşi locali şi experţi în politici locale, care au trecut în revistă diversele practici privind cooperarea între oraşe şi municipii în Uniunea Europeană.
În cadrul reuniunii a fost dezbătută de asemenea problema tranziţiei energetice, văzută ca o posibilitate de dezvoltare a economiilor locale. În cadrul acestei secţiuni a reuniunii, primarul Nicolae Moldovan a avut o alocuţiune în care a prezentat situaţia particulară în care se găsesc oraşele mici din România, din punct de vedere al programelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor, ca parte integrantă a politicilor energetice europene.
Au fost evidenţiate dificultăţile autorităţilor locale cu buget mic în intenţia de a atinge obiectivele stabilite prin strategia europeană 2020. Ca o concluzie a discursului său, primarul Becleanului a solicitat introducerea direct de la Bruxelles a oraşelor mici în programele dedicate creşterii eficienţei energetice, pentru a evita situaţii de genul în care comunităţile locale mici sunt defavorizate de către factorii naţionali de decizie în acest domeniu, în favoarea municipiilor reşedinţă de judeţ şi a oraşelor mari, aşa cum s-a întâmplat până acum în România.
Un alt subiect aflat în atenţia participanţilor la conferinţă a fost cel al alegerilor europene de anul viitor, din punctul de vedere al autorităţilor locale şi al primarilor de localităţi. Noua politică europeană de coeziune şi noile oportunităţi pentru oraşele mici au figurat şi ele pe agenda discuţiilor. Reuniunea de la Bruxelles s-a încheiat cu semnarea unei declaraţii comune a şefilor de administraţii locale prezenţi la întâlnire, declaraţie în care se stipulează punctul comun de vedere al conducerilor comunităţilor locale din oraşele mici şi din municipalităţile Europei în domeniile politicilor regionale, al politicilor energetice, al politicilor pieţelor economice interne, al politicilor de mediu şi de gestionare a deşeurilor.
Un punct important al întâlnirii a fost constituit de alegerile interne ale acestei organizaţii europene, prin care a fost aleasă noua conducere a Confederaţiei oraşelor şi municipiilor din Uniunea Europeană, cu un mandat pentru următorii trei ani. Ca o recunoaştere a implicării sale în structurile asociaţiei, primarul Nicolae Moldovan a fost ales prim-vicepreşedinte al Confederaţiei oraşelor şi municipiilor din Uniunea Europeană, poziţie onorantă şi importantă pentru un reprezentant al administraţiei publice locale româneşti.
Funcţia de preşedinte al organizaţiei a revenit doamnei Knaglika Konfelder, primar din Germania, fiind aleşi şi doi vicepreşedinţi, unul din Franţa şi unul din Italia, precum şi un secretar al conducerii, din Germania. Cooperarea intercomunală este o practică obişnuită pentru municipalităţile cu mai puţin de 50 000 de locuitori din Uniunea Europeană, iar modalităţile de cooperare sunt foarte diferite. Decizia înfiinţării Confederaţiei Oraşelor Mici din Europa a fost luată în cadrul evenimentului organizat de Asociaţia Oraşelor din România la Bucureşti, în 30 septembrie - 01 octombrie 2010, la care au participat oraşe din mai multe ţări europene.
Confederaţia Oraşelor şi Municipiilor din Uniunea Europeană (CTME) are ca scop reprezentarea intereselor oraşelor mici şi a municipiilor la nivel european şi schimbul de bune practici între membrii săi. De asemenea, CTME doreşte să reprezinte cetăţenii din oraşele şi municipiile Uniunii Europene, să consolideze vizibilitatea acestora faţă de instituţiile centrale europene, apropierea comunităţilor locale din Uniunea Europeană, pentru a permite participarea pe deplin a comunităţilor locale la construcţia europeană.