Primarul spune că linia verde pe care o doreşte la Bistriţa este un proiect la care municipalitatea nu renunţă, dar care a fost regândit, pentru că varianta cu tramvaiul era mult prea costisitoare. Primarul spune că în loc de tramvai s-a ales varianta autobuzelor electrice noi, care să ofere confort şi care să nu fie poluante.
"Linia verde a fost gândită ca un traseu ecologic de la Viişoara la Unirea, care să treacă prin Centrul Istoric al municipiului Bistriţa, adică strada Gheorghe Şincai, strada Dornei şi apoi din Piaţa Unirii, spre strada General Grigore Bălan. Am spus-o şi cu altă ocazie, o repet şi acum, faptul că mi-aş fi dorit ca această linie să fie o linie de tramvai, pentru că ceea ce am văzut în Europa, mai ales în oraşul nostru înfrăţit, Besancon, dar şi în altele, tramvaiul a schimbat radical în bine centrele istorice ale oraşelor respective. Discutăm de tramvaie noi, silenţioase, foarte joase, de mare viteză, care circulă pe zonele dedicate exclusiv pietonilor. Din păcate, lucrarea este una extrem de scumpă. La o primă strigare cei care ne-au făcut studiul de soluţie anunţau aproape 300 de milioane de euro", a declarat primarul Creţu astăzi.
Primarul spune că s-a renunţat la anumite cheltuieli în ceea ce priveşte acest proiect, dar că şi aşa, cu 100 de milioane de euro, tot ar fi fost scump un asemenea proiect.
"E o sumă pe care nu ne-o putem permite şi atunci am abandonat ideea tramvaiului în Bistriţa, pentru că o astfel de sumă nici pe fonduri europene nu vom reuşi să o obţinem. Ne ducem pe o altă variantă, care ne-a fost recomandată de specialişti, transport cu autobuze electrice. În cadrul acestui proiect este prevăzută şi amenajarea şi modernizarea străzilor, e vorba în special de străzile din Centrul Istoric, care trebuiesc consolitade, astfel încât să putem aduce aceste maşini mari pe lângă clădirile istorice", a mai explicat Creţu.
Primarul spune că autorităţile locale vor să se ocupe de acest proiect şi să investească bani pentru punerea în practică a acestei idei, pentru că investiţiile făcute de privaţi nu sunt la fel de bune ca acelea făcute de instituţiile publice.
"Dorim să facem noi acest lucru, chiar dacă la o întâlnire cu o firmă privată, care ar fi dorit să facă acest lucru şi ar vrut să preia transportul public în Bistriţa, s-a lansat ideea de a cumpăra ei respectivele mijloace de transport, dar asta ar însemna ca străzile să rămână la forma actuală, ceea ce nu ne permitem absolut deloc sau să investim din buzunarul propriu câteva milioane de euro ca să le reabilităm. Şi apoi chiziţionarea acestor mijloace de transport s-ar fi reflctat în costurile directe", a mai spus Creţu.