Municipalitatea vrea să reabiliteze şi să consolideze Primăria veche, mai exact clădirea din Piaţa Centrală unde în prezent funcţionează Poliţia Locală şi Serviciul de Evidenţă a Persoanelor. După finalizarea lucrărilor, autorităţile locale speră să introducă imobilul într-un circuit turistic.
Clădirea Primăriei vechi apare în documente încă din secolul al XIV-lea şi a fost edificiu pentru artă şi istorie. În arhivele vechi despre acea construcţie scria că era special destinată administraţiei locale – Casa Sfatului.
Amplasată la intersecţia străzilor Piaţa Centrală cu George Coşbuc, Primăria veche, care găzduia o arhivă impresionantă, a fost mistuită în anul 1487 într-un incendiu puternic. Construcţia a fost refăcută abia 30 de ani mai târziu şi şi-a păstrat aceeaşi formă până astăzi.
Potrivit datelor istorice, la sfârşitul secolului al XVIII-lea clădirea a cunoscut ample lucrări de reconstrucţie, lucrări care au dat ansamblului actuala înfăţişare barocă. Lucrările au început cel mai probabil în anul 1808, an marcat pe balustrada din fier forjat a unui balcon aflat pe partea din faţă a imobilului. Poarta de acces către clădire este din lemn şi e împodobită cu motive florale, motive care au fost sculptate în anul 1909.
În prezent, în vechea construcţie funcţionează Poliţia Locală Bistriţa şi Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Bistriţa, iar din anul 2004 a fost introdusă pe lista monumentelor istorice.
De-a lungul anilor, clădirea a suferit degradări şi are igrasie, infiltraţii, crăpături, fisuri şi degradări. Municipalitatea vrea să o reabiliteze şi să o introducă într-un circuit turirstic şi deja a făcut primii paşi pentru punerea în practică a acestei idei.
Autorităţile locale au comandat deja un studiu de fezabilitate pentru a putea fi reabilitată şi consolidată Primăria veche. Documentaţia tehnico-economică ar trebui să spună la ce preţ s-ar ridica investiţia şi ce fel de lucrări ar trebui făcute.