Pe suprafața orașului Sângeorz – Băi, în zonele de protecție integrală s-au înregistrat în ultimii 6 ani, peste 15.000 mc de arbori de molid uscați! Este și motivul pentru care administrația orașului – stațiune solicită Ministerului Mediului, revizuirea zonării interne a Parcului Național Munții Rodnei din actuala ediție a Planului de Management.
În data de 15 februarie, administrația orașului Sângeorz – Băi a emis o solicitare către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, cu privire la Planul de Management al Parcului Național Munții Rodnei, aflat momentan în faza de obținere a avizelor necesare.
Conform adresei înaintate, regimul de protecție integrală instituit pe o suprafață foarte mare din parc ( peste 56% din suprafața parcului) constituită din păduri și pășuni alpine, aparținând unor unități administrativ – teritoriale din județele Bistrița – Năsăud și Maramureș afectează dreptul de proprietate al acestora, aici fiind interzise cu desăvârșire toate activitățile antropice.
La toate ședințele Consiliului Consultativ al PNMR ( Parcul Național Munții Rodnei), reprezentanții proprietarilor de terenuri din parc și-au exprimat punctul de vedere privind limitarea acestor zone de protecție integrală și constituirea lor în conformitate cu prevederile Legii 49/2011, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Însă aceste puncte de vedere nu au fost luate în considerare la revizuirea Planului de Management.
În afara zonelor de protecție strictă din parc, formate din rezervații științifice în care se regăsesc specii rare studiate și alte obiective de protejat, în majoritatea zonelor de protecție integrală constituite prin zonarea internă a Parcului Național Munții Rodnei nu au fost făcute studii de cercetare privind flora și fauna, care să dovedească prezența unor specii protejate prin lege.
“Astfel, nu ar fi posibilă cuprinderea în zona de protecție integrală a unor arbori de molid creați artificial prin plantații a căror proveniență genetică nu este cunoscută, cum este și exemplul Bazinului Putredu, parcelele 310 – 315 aparținând orașului Sângeorz – Băi cu o suprafață de fond forestier de 277 de ha în regim de protecție integrală, unde proporția arborilor de vârste mici creați artificial este de 80% , adică pe o suprafață de 222 de ha”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul orașului Sângeorz – Băi, Roland Venig.
Potrivit lui Venig, în zonele de protecție integrală de pe suprafața orașului Sângeorz – Băi, se înregistrează în ultimii șase ani, cantități de peste 15.000 mc de arbori de molid uscați. De asemenea, restricționarea recoltării și valorificării acestor produse datorită încadrării arborilor în zona de protecție integrală, a creat dispute între proprietari și administrația Parcului, datorită avizului negativ al Consiliului Științific al PNRM, privind extragerea acestor produse forestiere.
Prin urmare, administrația orașului Sângeorz – Băi cere Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, revizuirea zonării interne a parcului Național Munții Rodnei din actuala ediție a Planului de Management, înainte de aprobarea acestuia, împreună cu toți factorii interesați și în principal cu proprietarii și administratorii de terenuri.