Ce îşi face Primăria cu mâna ei se numeşte haos! Autorităţile locale sunt legate de mâini şi de picioare în ceea ce priveşte situaţia familiei Peti. Municipalitatea nu îi poate obliga să îşi cureţe apartamentul şi nici nu îi poate evacua. Mai mult, contractul de chirie a fost încheiat pe numele tânărului cu probleme psihice.
Chiriaşul e un bolnav psihic
Pentru a-i scuti de plata chiriei, autorităţile locale au încheiat contractul de chirie cu tânărul care are probleme psihice.
„Legea prevede că persoanele care figurează cu boli psihice sunt scutite de la plata chiriei în ceea ce priveşte locuinţele sociale. Tocmai de aceea contractul a fost încheiat pe numele acestui tânăr. Legea nu interzice ca astfel de contracte să fie încheiate, cu persoane care au boli mintale”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistriţa, Vasile Marina.
Tânărul locuieşte cu tatăl şi fraţii lui, însă nimeni nu munceşte... Singurele venituri sunt pensia de handicap a acestuia şi cea de însoţitor a tatălui. Cum banii au fost puţini, familia Peti nu şi-a permis să achite facturile la întreţinere, astfel că au rămas fără apă, curent şi gaz.
Mizeria din apartament, un adevărat focar de infecţie
Mizeria din apartamentul cu numărul 3 din blocul 8 de la Viişoara este un adevărat focar de infecţie, atât pentru familia Peti cât şi pentru vecini. Mirosul care îţi provoacă o stare teribilă de rău este cauzat de mâncarea şi fecalele aruncate pe pereţii uneia dintre camere. În încăperea în care stă tânărul bolnav nu este decât un pat pentru că restul lucrurilor au fost luate deoarece acesta distruge tot ce prinde în mână.
Vecinii sunt terorizaţi de miros şi spun că nu mai suportă această situaţie. Aceştia cer să fie luate măsuri pentru a scăpa de mirosul îngrozitor care se simte pe toată scara.
Autorităţile nu pot face nimic pentru a rezolva problema
Autorităţile locale nu pot impune familiei să îşi cureţe apartamentul. Nici măcar cei de la Direcţia pentru Sănătate Publică nu pot interveni în această situaţie.
„Noi nu putem intra în casa omului fără acordul lui. Această problemă legată de curăţenie trebuie rezolvată de către acea familie care locuieşte acolo. Singura situaţie în care noi am putea lua măsuri ar fi în cazul în care acolo ar apărea o problemă care ar putea îmbolnăvi şi ceilalţi locatari. Spre exemplu dacă ar fi insecte sau rozătoare...”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul adjunct al DSP BN, dr. Doina Petri.
Municipalitatea nu îi poate evacua din casă decât cu un ordin judecătoresc, procedură care, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Bistriţa, ar dura foarte mult.
„Singura măsură legală este aceea de a cere unei instanţe desfacerea contractului de chirie însă această procedură este extrem de anevoioasă şi rezolvarea ar putea veni numai anul viitor. În ceea ce priveşte amenda, aceasta ar putea fi aplicată, însă nu ar avea de unde să o plătească, drept urmare măsura nu ar avea niciun rezultat”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Reprezentanţii Primăriei Bistriţa spun că o soluţie bună pentru rezolvarea situaţiilor de acest gen ar fi amenajarea unor locuinţe modulare.
„Mutarea familiilor care fac astfel de probleme în locuinţe modulare ar fi o soluţie potrivită. Sperăm ca până anul viitor în vară să fie amenajate câteva locuinţe de acest tip”, a mai spus Mihai Ruşti.
Aşadar, până când se hotărăşte care va fi soarta familiei Peti, vecinii trebuie să mai îndure mirosul şi gălăgia.