O parte din consilierii locali, dar și delegații sătești din Chiochiș ar fi fost plătiţi fără să participe la şedinţe – susțin într-un raport inspectorii Curții de Conturi Bistrița-Năsăud care au făcut ample verificări în actele comunei și ar fi descoperit prejudicii de peste 1,1 milioane de lei.
Raportul de anul trecut al Curții de Conturi Bistrița-Năsăud are zeci de referiri la probleme descoperite în timpul controalelor la primăria Chiochiş.
Autoritățile sunt acuzate că au prejudiciat bugetul cu peste 1,1 milioane de lei plătind indemizații consilierilor care nu au fost la ședințe, au cumpărat bunuri supraevaluate și ar fi plătit din buget carburanți și telefoane date în interes personal.
Inspectorii Curții de Conturi susțin că „în cazul Unităţii Administrative Chiochiș s-au constatat plăți fără bază legală în valoare de 59.000 lei, reprezentând indemnizații de ședință acordate consilierilor locali și delegatului sătesc, în condițiile neparticipării la ședințe dar, şi într-un cuantum mai mare decât cel legal".
Totodată, autoritățile au cumpărat bunuri la un preț mai mare decât cel existent pe piață: „s-a constatat confirmarea și acceptarea la plată a unor bunuri (piatră spartă, centrală termică, tablă tip țiglă metalică, uși), la prețuri mai mari decât prețul pieței, înregistrându-se un prejudiciu la bugetul local în valoare totală de 254.000 lei”.
Acestora nu le-a scăpat nici faptul că deconturile de carburant nu au fost făcute „cum scrie la carte”, s-ar fi plătit convorbiri telefonice în interes personal, iar mașinile de serviciu ar fi fost și ele folosite în interes personal.
„S-a constatat că a fost decontată în numerar contravaloarea unor carburanți în valoare de 69.000 lei în baza unor bonuri fiscale care nu conțin informații referitoare la autoturismul și persoana care a efectuat alimentarea și fără să existe ordine de deplasare eliberate de instituție, astfel că nu există probe care să confirme că valoarea bonurilor fiscale reprezintă o cheltuială pentru activitatea UATC Chiochiș. De asemenea, administraţia ar fi decontat convorbiri telefonice în interes personal, prejudiciul fiind de 29.000 de lei, şi ar fi circulat cu maşinile de serviciu în interes personal, contravaloarea carburanților decontaţi în condițiile depășirii consumului normat fiind estimată la 15.000 de lei”, mai susțin inspectorii de la Curtea de Conturi.
Ei au descoperit că administrația locală ar fi virat cu întârziere la buget impozitele și contribuțiile sociale reținute salariaților, fiind calculate și achitate majorări și penalități în valoare de 29 de mii lei. Totodată, ar fi efectuat o serie de plăți nelegale „reprezentând dobânzi, onorarii, cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare silită și amenzi, în valoare totală de 319 de mii lei, fără stabilirea răspunderii persoanelor vinovate pentru producerea prejudiciului”.
Până la finalul anului trecut inspectorii Curții de Conturi nu stabiliseră ce măsuri trebuie luate în această situație.