Municipalitatea a reușit să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Mii de apartamente din oraș au fost reabilitate termic, cota de cofinanțare a locuitorilor fiind de doar 15 la sută. Chiar și așa, există bistrițeni care nu și-au plătit datoriile către stat, dar beneficiază de locuințe izolate termic.
Zeci de mii de lei are de recuperat municipalitatea de la asociațiile de proprietari, care nu și-au mai plătit datoriile la reabilitarea termică de ani de zile.
Numai de la două dintre acestea Primăria avea de recuperat la finele anului trecut 38.000 de lei.
Pentru a nu trece timpul și datoriile bistrițenii lor să se prescrie, Primăria Bistrița va institui o nouă taxă și va stabili un mecanism de recuperare a sumelor de la datornici.
Deocamdată taxa de reabilitare termică vizează blocurile finanțate prin Programul Operațional Regional 2007 2013 -Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe Bistrița 1.
Prin acest proiect au beneficiat de reabilitare termică blocurile 1 de pe Calea Moldovei, blocul numărul 10 de pe Andrei Mureșanu și blocul numărul 26 de pe bulevardul Decebal.
Oficial, primul proiect s-a încheiat în aprilie 2015, cele trei blocuri având 235 de apartamente.
Acestea au fost reabilitate termic cu o sumă de peste 2,6 milioane de lei.
Chiar dacă fiecare locatar a avut de plătit pentru fiecare apartament de la câteva sute de lei până la aproximativ 2000 de lei, există și cazuri în care aceștia nu au plătit.
„Taxa de reabilitare termică se fundamentează în funcţie de sumele avansate de către autorităţile locale pentru asigurarea cotei de contribuţie aferente proprietarilor, în raport cu cotele-părti indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăţi individuale. Plata se va face pe o perioadă de 3 ani calendaristici în rate egale, începând cu anul următor în care a fost făcută recepția la terminarea lucrărilor. Taxa se plăteşte anual, în două rate egale, până la data de 31 martie respectiv 30 septembrie. Neplata la scadenţă generează majorări de întârziere, începând din ziua următoare expirării termenului scadent prevăzut până la data stingerii obligaţiei fiscale. În cazul înstrăinării unui apartament, taxa de reabilitare se recuperează de la noul proprietar" se arată în proiectul care va intra în dezbaterea consilierilor municipali în 13 august.