Amendat până acum de două ori de instanță și somat de mai multe ori să depună expertiza topografică la dosarul în care se judecă anularea Planului Urbanistic General, care include amenajarea centurii prin pădurea Codrișor, expertul topograf a ajuns la limita răbdării. Cere o percheziție la Serviciul Urbanism:
Primăria Bistrița și Agenția pentru Protecția Mediului sunt acuzate că refuză să depună informații relevante la dosar, necesare în întocmirea expertizei și se cere chiar o percheziție la la Serviciul de Urbanism al Primăriei Bistrița.
Pe 12 iunie, Tribunalul Bistrița-Năsăud a amânat, pentru a 18-a oară, dosarul în care trei bistrițeni, Mariana Nacu, Silivan Crăciun și Maxim Gagea se judecă cu Primăria municipiului Bistrița, cu Consiliul Local Bistrița, dar și cu Agenția pentru Protecția Mediului, solicitând anularea Planului Urbanistic General care prevede amenajarea centurii de sud a orașului prin pădurea Codrișor.
Noul termen dat de instanță pentru judecarea acestei cauze este 19 septembrie 2015, asta și pentru că în scurt timp va începe vacanța judecătorească, dar și pentru faptul că expertul judiciar topograf care se ocupă de acest dosar, după ce a fost somat de mai multe ori și amendat pentru că nu a depus la timp expertiza necesară, a transmis Tribunalului Bistrița-Năsăud o adresă în care acuză Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud și Primăria Bistrița că rămân consecvente în a nu furniza documentele care conțin informații relevante pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de instanță.
Expertul explică că Agenția pentru Protecția Mediului a depus la dosar, în două plicuri, peste 500 de pagini de documente scrise dar au omis să adauge piesele desenate ale documentației depuse în vederea obținerii avizului de mediu.
"Dat fiind că în cauză s-a dispus o expertiză topografică, informațiile necesare soluționării cauzei se regăsesc în planuri și hărți, nu în corespondența inter-instituțională" - susține expertul care explică instanței că depunerea documentelor desenate este obligatorie în acest caz pentru efectuarea expertizei.
Nici Primăria municipiului Bistrița nu i-a făcut mai ușoara munca expertului: „în ceea ce privește CD-ul depus de Primăria municipiului Bistrița, deși s-au cerut suporturile topografice ale planurilor urbanistice din 2010 și 2013 aceasta a transmis datele planului urbanistic din 2004 și din 2013 având însă foarte mare grijă ca acestea să fie inutilizabile. În plus, Primăria municipiului Bistrița nu a depus fișierele originale ale suportului topografic utilizat" - expertul aducând dovezi clare că fișierele au fost create în data de 27 mai 2015 deși instanța a cerut instituției ca în ședința din 15 mai să fie puse la dispoziția judecătorilor și expertului materialele solicitate.
Ajuns la capătul răbdării și supărat că municipalitatea îl ia de fraier, expertul a solicitat Tribunalului Bistrița-Năsăud să pună în vedere atât Agenției pentru Protecția Mediului, cât și Primăriei municipiului Bistrița să remedieze aceste probleme și să transmită actele așa cum trebuie.
Pe de altă parte, expertul sugerează chiar instanței să aibă în vedere și ordonarea unei percheziții informatice la Serviciul de Urbanism al Primăriei Bistrița care "refuză în continuare să pună la dispoziție materialele utilizabile în procesul de elaborare a expertizei".
Adresa expertului vine după ce la finele lunii mai primarul Ovidiu Crețu susținea că expertiza va fi gata în două-trei săptămâni. "Varianta ocolitoare Bistrița - Sud face parte din Master Planul Ministerului Transporturilor pe perioada 2015 -2020 și are ca termen de realizare anul 2020. Lucrările de proiectare, realizate de Iptana, s-au blocat în avizul de mediu care este solicitat Iptana și care este suspendat până la finalizarea unor procese care îi au ca interfață pe domnul Gagea, domnul Crăciun și doamna Nacu. Cei care stau în spatele lor sunt cu totul alții, și, din fericire pentru varianta ocolitoare, am constatat că unii au și probleme mai mari cu DNA-ul astfel încât lucrurile sper să evolueze bine pentru că a fost un fel de conjurație împotriva acestei variante, conjurație care a determinat inclusiv pierderea într-o primă etapă de către noi procesului de suspendare a avizului de mediu pentru Planul Urbanistic General. Avem un proces care este în derulare prin care s-a cerut pe de o parte anularea avizului pentru PUG și pe de altă parte suspendarea avizului respectiv de mediu. Am pierdut suspendarea, dar am câștigat la PUG. Deci Planul Urbanistic General este în vigoare! Actualmente ne judecăm la Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru anularea avizului de mediu pentru PUG. Acum se realizează o expertiză topografică care apreciez eu că s-ar putea termina în două-trei săptămâni, o lună de zile, iar finalizarea acestui proces poate să meargă până către finalul anului 2015. Vom aborda probabil apoi și procesul care este suspendat de anulare a PUG-ului” - declara primarul în ultima conferință de presă.