Strategia de dezvoltare a Bistriței a „înghițit” nu mai puțin de 525.387 de lei. A fost lansată oficial la finele lunii aprilie 2011 și, după nici patru ani Primăria alocă o nouă sumă de bani pentru actualizarea ei.
Strategia de dezvoltare locală a Municipiului Bistrița pentru perioada 2010-2030 a fost realizată cu fonduri obținute de Primăria Bistrița de la Uniunea Europeana și de la Guvern.
Proiectul “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locala a Municipiului Bistrita pentru perioada 2010-2030” urmărea realizarea unei strategii de dezvoltare locală care să contribuie la creșterea potențialului economico-social al municipiului Bistrița dorința municipalității fiind să crească nivelul de trai și calitatea vieții locuitorilor Bistriței.
Proiectul inițial a fost depus pentru finanțare în august 2009 însă banii au fost obținuți abia după un an. A fost vorba despre o sumă de 525.387 de lei, din care 446.578 de lei sunt bani veniți din fonduri europene, 68.300 de lei este finanțarea de la bugetul de stat, iar 10.507 de lei a fost contribuția de la bugetul local al municipiului Bistrița.
În cele 464 de pagini strategia de dezvoltare vizează cinci domenii de dezvoltare - Dezvoltare urbană și infrastructura de transport, Mediu și energie, Dezvoltare economică, Resurse umane (inclusiv sănatate, sport, cultură) și Turism.
După nici patru ani primăria municipiului Bistriţa realizează un nou studiu de piaţă în vederea achiziţionării serviciilor de consultanță pentru actualizarea ”Strategiei de dezvoltare locală a Municipiului Bistrița pentru perioada 2010-2030”.
Firma care va câștiga licitația (suma pusă la bătaie de această dată fiind de 30.000 de lei) trebuie să realizeze lucrare în 7 luni de zile.
„Actualizarea strategiei de dezvoltare locală a municipiului Bistriţa pentru perioada 2010 - 2030 este o necesitate datorita fluidităţii crescute şi a evoluţiilor rapide în domeniul economic şi social” susține municipalitatea care vrea ca în noua strategie să se țină cont de evoluția demografică pentru perioada 2010 – 2014 și realizarea unui sondaj de opinie în rândul bistriţenilor (în vârstă de peste 18 ani).
Sondajul de opinie va avea în vedere intervievarea prin intermediul platformei surveymonkey.com sau a unei platforme similare pe baza unui chestionar, ce conţine minim 40 de întrebări directe, a unui număr de minim 1200 de subiecţi de interviu în vârstă de minimum 18 ani, municipalitatea fiind interesată să afle: „principalele probleme ale comunităţii”, „cum vedeţi viitorul Bistriţei?” și ”considerați că Bistrița a evoluat în ultimii 4 ani?”.