Cel mai bun proiect finanțat prin POR 2007-2013 în Transilvania de Nord - Regenerarea urbană a Centrului istoric Bistriţa a fost realizat în bătaie de joc de firmele care au câștigat licitația. Acum începe atacul primăriei, după ce firmele nu au venit la Bistrița să repare, în garanție, lucrările făcute aiurea.
Modul în care au fost executate lucrările în cadrul proiectului de 10 milioane de euro - „Regenerarea urbană a Centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1,2,3” a fost criticat de sute de ori și de autorități și de presă și de cetățeni. În zadar însă... grupul de firme care a câștigat licitația nu s-a apucat de treabă decât în momentul în care finanțarea a fost pusă în pericol, iar lucrările făcute în grabă, în bătaie de joc și cu muncitori plătiți prost și schimbați tot la câteva zile își spun și astăzi cuvântul...
Cu greu, anul trecut pe 12 ianuarie, municipalitatea a recepționat din punct de vedere tehnic, lucrările realizate cu finanțarea europeană de 10 milioane de euro în centrul istoric al municipiului Bistrița.
Proiectul de regenerare urbană a centrului istoric a fost accesat în anul 2011 și lucrările ar fi trebuit finalizate în 46 de luni, adică în vara lui 2015. Constructorul a amânat însă luni în șir execuția lucrărilor în centrul orașului, așa că abia a reușit în 31 decembrie 2016 să finalizeze proiectul. Pentru lucrările de construcții au fost alocați peste 33 milioane de lei, iar lucrările au fost realizate de grupul de firme TCI CG din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj, SC Renmar din Dej.
Primarul s-a plâns de mai multe ori de calitatea slabă a lucrărilor efectuate: „Sunt lucrări de proastă calitate, sunt lucrări care s-au deteriorat imediat, ceea ce înseamnă că au fost făcute prost” .
Recepția s-a făcut cu o listă lungă de probleme și de lucrări care au trebuit refăcute. Firmele au reparat cât au reparat, însă la un moment dat și-au strâns jucăriile și au plecat și nu vor să mai revină la Bistrița pentru a repara lucrările care au cedat.
Despre pietrele care sar, indiferent dacă e zonă circulată sau nu ziarul nostru a mai scris AICI.
Problemele apărute în primăvara acestui an au fost inventariate de municipalitate care a cerut firmei să revină la Bistrița să se apuce de reparat. În zadar însă... muncitorii nu și-au făcut apariția, termenul dat de municipalitate expirând zilele trecute.
„Au termen să rezolve problemele care au apărut la pavaje. Este adevărat că și noi avem câteva probleme pentru că am spart în anumite locuri ca să instalăm ba un stâlp, ba altceva, dar lucrările care au fost deranjate de noi, le refacem noi și acum sunt refăcute în proporție de 90 la sută. Cele pe care trebuie să le facă ei au termen 16 iunie. Dacă nu, vom deschide o procedură pe banii lor, pentru că avem garanția, și le vom repara cu o firmă care se va angaja să facă respectivele remedieri. Le-am scris, le-am dat un ultimatum, după care vom folosi bani din garanție, însă legea ne obligă să le dăm un anumit termen să remedieze problema. Este vorba de o sumă mare prevăzută în scrisoarea de garanție”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
Cum termenul a expirat de o săptămână și nimeni nu a venit să remedieze problemele, municipalitatea va căuta o altă firmă care să se apuce de treabă, banii urmând să fie luați de la grupul de firme care a câștigat inițial licitația.