Primăria Bistrița amenajează un cimitir nou, pe strada Tărpiului. Practic, este o prelungire a celui existent, iar numai lucrările de amenajare costă 835.300 de lei, fără TVA.
Terenul pe care va fi amenajat cimitirul NOU este în suprafață de 1.7 hectare, a costat 17 MILIARDE și a fost cumpărat în 2007, în mandatul lui Vasile Moldovan. Deși pare o sumă exorbitantă, la acea vreme piața imobiliară era în creștere și prețul de 3.000 de euro pe ar a fost considerat decent de consilierii locali, cei care au aprobat această investiție. Pe această suprafață situată în spatele Plastsistem se va amenaja noul cimitir.
În urma acestei investiții demarate acum 7 ani, vor fi amenajate aproximativ 2.500 de locuri de veci. Ca element de noutate, noul cimitir va fi prevăzut cu urne funerare.
Cişmele, alei şi urne funerare
Sistematizarea cimitirului costă aproximativ 8 MILIARDE și implică realizarea de alei, cișmele, amplasare bănci și extindere iluminat public. SC CATERPILAR TRANSILVANIA este firma care a câștigat licitația de amenajarea a cimitirulului de pe strada Tărpiului, având cea mai mică ofertă, respectiv 835.300 lei. Firma aparţine familiei Roş, cei care mai deţin firma COMLORELA.
Concurență cu Biserica Ortodoxă
În urma acestei investiții, Primăria Bistrița face concurență-directă Bisericii Ortodoxe, care deține și administrează un cimitir în aceeași zonă. De asemenea, instituția de cult nu s-a lăsat mai prejos şi a investit pentru extinderea și amenajarea cimitirului care le aparține.
În calitate de proprietar al terenului, Primăria Bistriţa fixează taxele de întreţinere sau de concesionare a locurilor de veci. În 2014 s-au stabilit taxele speciale percepute de primarie. Astfel, atribuirea pe şapte ani în folosinţă a locurilor de înhumare în cimitirul municipiului Bistrita costă între 66 şi 88 lei, în funcţie de zonă, pe 25 de ani: între 330 şi 495 lei, pe 40 de ani între 660 şi 770 de lei, întreţinerea anuală a fiecărui mormânt în cimitirului municipal costă 17 lei, iar utilizarea capelei mortuare din municipiul Bistriţa costă 33 de lei pe zi.
Peste 25 de MILIARDE este valoarea FINALĂ a investiției, sumă care include valoarea de achiziţie a terenului, studiile de fezabilitate, proiectarea și costurile de amenajare.