Centura de Sud a Bistriţei rămâne un vis al primarului Ovidiu Creţu în care s-au investit fără folos sute de mii de lei. Sentinţa de ieri dată de Curtea de Apel Cluj opreşte demersurile primăriei în construirea centurii de Sud, anulând avizul de mediu.
După ce anul trecut în octombrie Primăria Bistriţa a obţinut aviz de mediu favorabil construirii centurii de Sud, câţiva bistriţeni u atacat în instanţă avizul primit de municipalitate. Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dat câştig de cauză Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, însă cei care se împotriveau construirii centurii pe traseul II Sud nu s-au dat bătuţi. Ei au făcut recurs la Curtea de Apel Cluj. Magistraţii au dat ieri o sentinţă finală şi au decis suspendarea avizului de mediu emis de APM Bistriţa-Năsăud.
Conform informaţiilor de pe portalul instanţelor judecătoreşti, Curtea de Apel Cluj "Admite recursul declarat de N.M., C.S., G.M. împotriva sentinţei civile nr. 1856 din 22.10.2013 pronunţată în dosarul nr. 4621/112/2013 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o casează în parte şi rejudecând - admite acţiunea formulată e reclamanţii NM şi CS împotriva pârâtei APM Bistriţa-Năsăud. Dispune suspendarea avizului de mediu nr. 2/28.06.2013 emis de pârâtă până la pronunţarea instanţei de fond. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei formlată de Mun. Bistriţa şi Primăria mun. Bistriţa. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii recurate. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 12.03.2014".
Maxim Gagea, una dintre persoanele care au cerut suspendarea avizului de mediu a declarat pentru Bistriteanul.ro: "cetăţenii reclamanţi prin această soluţie de suspendare a avizului de mediu au revenit în speranţa intrării în posesia drepturilor lor. Asta cu toată opoziţia administraţiei Bistriţei reprezentată prin primar (n.red. Ovidiu Creţu) şi susţinută de consilierii care au votat hotărârea. Ei au fost atenţionaţi în scris că susţin un demers înafara legii ce produce prejudicii în prezent şi viitor. Documentaţia preliminară a master planului de transport naţional, varianta de Sud este inclusă la poziţia 277 cu o strategie de execuţie după anul 2020. Dacă aceasta va fi forma finală a master planului hotărârea prin care s-a adoptat PUG-ul nu este altceva decât o expropriere forţată".
Decizia Curţii de Apel Cluj dărâmă, cel puţin pentru moment, visul edilului oraşului de a construi centura ocolitoare. Astfel, fără avizul de mediu pentru Planul Urbanistic General se interzic orice fel de demersuri pentru amenajarea variantei ocolitoare prin sud-ul oraşului.
Conform referendumulul organizat de primărie anul trecut 58 la sută dintre alegători au votat pentru construirea centurii de sud din fonduri europene pe traseul: DN 17 – Parc Industrial Bistriţa Sud – Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – DN 17. Pentru organizarea referendumului primăria Bistriţa a scos din bugetul local 180.000 de lei.
Pentru amenajarea centurii ocolitoare a Bistriţei se estimează că va fi nevoie de o investiţie de 174 de milioane de euro. Municipalitatea speră să obţină finanţare nerambursabilă pentru acest proiect.