După ani în șir de procese, Primăria Bistrița a pierdut în instanță șase din cele 32 de puncte termice existente în oraș. Sentința este una definitivă, cele șase puncte termice rămânând de acum în responsabilitatea lichidatorului fostului Proditerm care a și vândut deja patru dintre ele.
Ani de zile s-a judecat Primăria municipiului Bistrița pentru punctele termice aparținând fostului serviciu de termoficare al orașului.
Punctele termice au fost ale statului, respectiv ale Primăriei municipiului Bistrița și au fost concesionate către regia de termoficare a orașului, firma Proditerm.
După 1990, foarte mulți bistrițeni s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire așa că firma a intrat în faliment, acumulând datorii care depășeau 67 miliarde de lei vechi.
Lichidatorul fostului Proditem a încercat să valorifice toate bunurile fostei regii de termoficare, printre care și cele 32 de puncte termice existente în oraș.
Primăria Bistrița a acționat în instanță lichidatorul și a reușit să demonstreze că punctele termice ar aparține de fapt municipalității și nu societății de termoficare.
După ani în șir de procese, Primăria Bistrița a reușit să câștige 26 din cele 32 de puncte termice din oraș. Pentru fiecare punct termic în parte a fost deschis un proces separat, abia anul acesta existând o sentință definitivă în aceste cazuri.
Din păcate, ultimele șase puncte termice au fost pierdute definitiv de municipalitate și o parte dintre acestea au fost deja vândute de lichidatorul fostului Proditerm unei firme din Năsăud care deține mai multe magazine alimentare.
Aproape toate fostele puncte termice sunt într-o stare avansată de degradare, pentru o parte dintre acestea existând deja o serie de proiecte de modernizare și de schimbare a destinației pentru ca ele să fie reparate și să fie reabilitate și readuse în circuitul economic sau social.
Primăria Bistrița a închiriat până acum opt puncte termice unor societăți comerciale care își desfășoară în acestea diferite activități economice, însă pentru celelalte are mari planuri de dezvoltare... Într-unul din punctele termice se va amenaja sediul Poliției Locale, în altul sediul Ocolului Silvic Bistrița. Palatul Copiilor ar putea primi și el un punct termic, în ideile municipalității mai intrând și amenajarea unui bazin de înot, o sală de sport pentru antrenamente de ciclism și triatlon, o piață de produse lactate și una agro-alimentară.
Când se vor întâmpla însă aceste lucruri nimeni nu știe, despre reabilitarea acestor puncte termice discutându-se de mai bine de 10 ani, timp în care Consiliul Local a tot stabilit destinația acestora și a revenit asupra deciziilor. Concret însă, în afară de câteva puncte termice aflate în grija unor persoane juridice, niciunul dintre celelalte nu a beneficiat de niciun fel de îngrijiri sau modernizări, multe ajungând acoperiș pentru persoanele fără adăpost.
Primăria Bistrița a pierdut acum punctul termic numărul 1 de pe strada Lalelelor, punctul termic numărul 2 de pe Bulevardul Decebal, punctul termic numărul 5 de pe Aleea Plopilor, punctul termic numărul 10 din Petre Ispirescu, punctul termic numărul 21 și punctul termic nr. 28 de pe Andrei Mureșanu.