Prima bătălie din războiul început împotriva Curții de Conturi a României a fost pierdută de Primăria Bistrița după ce zilele trecute, Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins ca nefondată acțiunea în contencios administrativ formulată de municipalitate împotriva Curții de Conturi a României.
Curtea de Conturi a stabilit că în 2015, Primăria Bistrița ar fi prejudiciat bugetul cu peste 1,7 milioane de lei „făcând plăți nelegale în contul firmei de transport în comun Bistrița, după ce ar fi majorat eronat cuantumul subvențiilor acordate pentru transportul public de persoane prin acceptarea includerii în deconturile de subvenție a unor cheltuieli nejustificate și prin calcularea unei cote de profit de 8 % la subvenții, fiind estimate prejudicii în valoare de 1.439.000 de lei”.
În plus, tot la Primăria Bistrița, prin Direcția de Servicii Publice au fost „validate și decontate fără temei legal, ca subvenții acordate prestatorului de servicii de transport local în contul călătoriilor efectuate de către persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, pensionari, persoane persecutate din motive etnice, politice, luptători în Revoluție, în condițiile în care persoanele beneficiare de facilități nu se încadrau în categoriile sociale respective, în valoare de 295.000 de lei”, se preciza în raportul Curții de Conturi.
La acea vreme, Curtea de Conturi a cerut municipalității să facă o verificare amănunțită, susținând că din verificările lor pe această temă o parte dintre persoanele respective nu se încadrează în aceste categorii.
Primarul Ovidiu Crețu spunea la acea vreme că inspectorii au refuzat să pună la dispoziția Primăriei Bistrița listele după care au făcut ei verificarea.
„Le-am solicitat să ne dea listele pe care ei le au, să le confruntăm și vedem unde este problema. Nu, nu vi le dăm! Cereţi-le la Casa de Pensii mi-au spus cei de la Curtea de Conturi... Sigur, fără probleme. Am scris la Casa de Pensii, însă acolo, surpriză! Ne-au spus că nu ni le dau pentru că nu avem dreptul să obţinem această informație. Și stăm și ne uităm ca proștii unii la alții și nu știm ce să facem...", spunea la acea vreme primarul Ovidiu Crețu.
Municipalitatea a încercat să explice și presei și instanței de judecată că datele cerute de Curtea de Conturi nu sunt publice, însă argumentele celor de la Curtea de Conturi au fost mai puternice, așa că Primăria Bistrița a pierdut zilele trecute procesul.
Decizia nu este însă una definitiva, putând fi contestată tot la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Între timp, și anul trecut bistrițenii au beneficiat în continuare de facilități la transportul public de călători. Astfel, 14.542 persoane au beneficiat de facilităţi la transportul public. Dintre aceștia majoritatea au fost pensionari - 12.409, 125 veterani de război şi văduve de război, 9 participanţi la Revoluţia din decembrie 1989, 229 persoane persecutate politic de regimul comunist şi 1.779 persoane cu handicap (1.567 persoane cu certificat de handicap permanent şi 212 persoane cu certificat de handicap cu termen de revizuire). Față de anul precedent numărul beneficiarilor de aceste facilităţi a scăzut cu 344 persoane.
„Pentru persoanele beneficiare de transport gratuit pe mijloacele de transport în comun în cursul anului 2016 s-au încărcat un număr de 1.705.890 călătorii, fiind utilizate, respectiv decontate de operatorul de transport, un număr de 1.349.822 călătorii cu o valoare de 2.562.098 lei”, anunță municipalitatea.
Și elevii, studenţii şi cadrele didactice au beneficiat de decontarea a 50% din valoarea abonamentelor la transportul public.
„În cursul anului 2016 au beneficiat de această facilitate, în medie, lunar, 829 de persoane. Valoarea totală decontată în anul 2016 pentru aceste categorii de persoane a fost de 270.152 lei”, mai spune municipalitatea.