Vești proaste pentru bistrițenii care au beneficiat de scutiri de la plata dobânzilor și penalităților: Curtea de Apel Cluj a admis recursul Curții de Conturi, iar Primăria Bistrița a pierdut procesul pe tema ajutorului de minimis. 449 de firme și persoane fizice trebuie să dea bani în plus municipalității.
Nu mai puțin de 331 de persoane fizice și 88 de firme trebuie să plătească Primăriei municipiului Bistrița 680.000 de lei, sumă de care au fost scutiți ca urmare a aplicării unor prevederi legale (prevăzute în Legea Finanțelor Publice), dar pe care Curtea de Conturi le-a considerat ilegale. Municipalitatea se pregătește să acționeze în instanță persoane fizice și juridice care au beneficiat de scutiri de la plata penalităților și a dobânzilor (ajutor de minimis) achitându-și într-un termen stabilit de Primăria Bistrița toate restanțele către bugetul local și care nu au plătit în urma adreselor primite banii de care au fost scutite.
De ajutorul de minimis au beneficiat conform deciziei Consiliului Local Bistriţa din anul 2013, 449 de persoane fizice și juridice din Bistrița, însă facilitățile fiscale acordate de municipalitate, deși sunt prevăzute în Legea Finanțelor Publice au fost considerate ilegale de Curtea de Conturi a României care a efectuat un control în urma căruia a obligat municipalitatea să recupereze sumele pe care le-a acordat ca și facilități fiscale bistrițenilor.
Primăria Bistrița a acționat Curtea de Conturi în judecată solicitând anularea raportului de control.
Prima instanță, Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a dat câștig de cauză Primăriei municipiului Bistrița, considerând că acest ajutor a fost acordat legal, însă municipalitatea a pierdut la Curtea de Apel Cluj, iar bistrițenii sunt obligați acum să restituie întreaga sumă. Prejudiciul calculat de Curtea de Conturi ajunge la 680.000 de lei.
„Decizia Curții de Conturi rămâne în vigoare. Am pierdut la Curtea de Apel și nu mai avem unde să mai contestăm. Cred că este o greșeală de interpretare a legii, de aceea am și câștigat la Tribunal în primă instanță, dar credem că Curtea de Conturi a făcut o interpretare greșită pentru că este firesc să acorzi acel ajutor de minimis. Ajutoarele acestea s-au dat și în alte părți și în anii trecuți, deci nu este o noutate. Unii au scăpat. alții nu. Noi nu am scăpat... Legea ne obligă să îi acționăm în judecată pe toți cei care au beneficiat de ajutorul de minimis. Am declanșat procedura și le cerem să își plătească diferența. Nu avem altă variantă, nu avem. Din păcate sunt oameni cu probleme, care și-au luat un CAR și au plătit ca să scape de penalități și de majorări și apoi s-au trezit că trebuie să le plătească și astea. Pentru mulți e foarte greu și decizia Curții de Apel i-a pus pe oameni într-o situație precară. Din păcate nu am ce să fac decât să aplic legea... O aplic cu strângere de inimă, gândindu-mă că acei oameni puteau să fie lăsați să beneficieze de aceste facilități - cel puțin persoanele fizice. Sigur, sunt persoane fizice care au cerut ajutor de minimis, printre care și secretarul municipiului, dar sunt şi cazuri în care femeia de servici a beneficiat de aceste facilități. A luat un CAR și a plătit...”, spune primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.
Legea spune că la cererea justificată a contribuabililor, organul fiscal poate acorda pentru obligațiile bugetare restante înlesniri la plată. Asta s-a întâmplat în luna decembrie 2013, consilierii locali au vrut să ajute peste 2.000 de firme care aveau restanțe de 4.451.432 lei, la care se adaugă majorările şi penalităţile de întârziere în sumă de 2.740.520 lei la impozite şi taxe locale şi restanțe de 469.298 lei, plus penalităţi de întârziere în sumă de 467.531 lei în cazul redevenţelor şi chiriilor. La persoanele fizice, impozitele şi taxele locale restante se ridicau la 1 noiembrie 2013 la suma de 4.588.849 lei, la care se adaugă majorările de întârziere în sumă de 2.648.525 lei, iar chiriile şi redevenţele ajunseseră la 573.907 lei plus penalităţi aferente în sumă de 434.907 lei.
Conform deciziei consilierilor locali, pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis (scutirea de la plata penalităţilor) restanţierii trebuiau să achite până la data de 31 martie 2014 întreaga sumă datorată bugetului local.