Fac parte dintr-un grup de oameni care mai crede în educație și cultură. În plus, mai consideră, până la a se confunda cu Don Quijote, că salvarea acestei națiuni nu va veni decât pe aceste două căi. Cu cât mai repede, cu atât mai bine ! Iată un eveniment care ne confirmă justețea opțiunii noastre :
„Fête de la musique” - „Sărbătoarea muzicii” a avut loc sâmbătă, 13 iunie 2015, orele 16,00, în Parcul municipal, la Foișorul central, al muzicilor militare de altădată. Debutul a fost un succes și un indiciu că inițiativa e de bun augur, că merită a fi continuată.
Lumea a înțeles imediat că participă la un act interactiv de cultură. S-a aplaudat, s-a cântat, filmat pozat, râs, dansat în deplină libertate. Oamenii s-au simțit bine pentru că au fost lăsați în pace. Fiecare a receptat sau a participat la momentele din și de lângă Foișor după pofta inimii.
Spațiul neconvențional și bogăția unei minunate zile de iunie, cer senin, iarba de smarald ce te îmbia să te așezi la umbra copacilor, o sonorizare de excepție + interpretarea de zile mari a viitorilor artiști de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, în principal, toate au făcut de neuitat „Sărbătoarea muzicii” ce s-a întâmplat sâmbătă, 13 iunie 2015 și în municipiul nostru – pentru prima dată.
Trebuie menționat efortul și inițiativa doamnelor profesoare Monica Buboly, președinta ARFA, Maria Vinay, cu ideea și materializarea în mare parte a manifestării. Să nu-i uităm nici pe artistul francez Marc Michel Vinay, soțul doamnei Maria, ce a asigurat transportul și o mare parte din logistica spectacolului și pe dl prof. Claudiu Barabaș, francofon și francofil de excepție, ai cărui elevi au evoluat în program.
Au mai cântat și dansat elevi de la principalele unități de învățământ din oraș precum și tineri din Năsăud, Beclean și Bistrița/ karaoke +dans/. Fără a intra în amănunte îi felicităm pe: Ralph Berbecar, Denisa Dascăl, Beatrice David, Alexandra Coșbuc, Alexandru Grecu,Cristian Nicolae, Alexa Dragu, Ruxandra, Andreea și Andra, Camelia Zinveliu, Ionuț David, Daria Chiriac, Petruța Lăcătuș, Darius Județ, Răzvan Bilegan, grupurile „Greierașii”, Dancing Cover, Duo Dance + cei foarte mulți implicați în karaoke ce au vrut să-și păstreze anonimatul.
Au prezentat „neconvențional” dar foarte bine: Denisa Dascăl și Ralph Berbecar. Sonorizarea și sincronizarea au fost onorabile și aparțin lui Emanuel Buhai și Marius Gherman. Din dorința de obiectivitate trebuie precizat că ultima „bătaie a gongului” de deschidere a vestit ...două nunți(!) care s-au suprapus în Foișor peste începutul manifestării. Dl primar a uitat...„Errare humanum est”- a greși e omenește. Și-a cerut scuze.
Nici nu era multă lume chiar la orele 16,00. Lucrurile au evoluat foarte bine după aceea. Au participat sute de spectatori, mulți episodic. Se opreau, ascultau, aplaudau și-și continuau plimbarea. A fost așadar „Fête”= „sărbătoare”, dar și forma omofonă „Faites”= faceți/ de la „Faire” = a face/ „...la musique”= „muzica”. Lumea a ascultat dar a și „făcut” muzică, dacă nu la microfon, cel puțin fredonând, fiecare plecând mai vesel și mai împlinit acasă.
Felicitări tuturor participanților ! „Fête de la musique” - „Sărbătoarea muzicii” este de acum înainte un punct câștigat în inima bistrițenilor. Suntem convinși că vor veni în număr mult mai mare la anul.
Mircea Seleușan-Bătrânu