Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  23 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Prima fotografie din cetatea Bistriței – inclusă într-un proiect UNIC în România...!

20/12/2017 21:37:53 Ioana BRADEA  
O asociație din Bistrița a reușit să introducă prima fotografie realizată în cetatea Bistriței - într-un proiect unic în România! Este vorba despre un demers care pune în lumină o fascinantă istorie a fotografiei de la primii pași și până în momentul apariției camerei digitale. Ies la iveală imagini istorice ale urbei noastre:

Asociația Group Seven este cea care a reușit să aducă în prezent o scurtă istorie a fotografiei în cetatea Bistriței – începând din anul 1850 (de când datează prima fotografie confirmată) și pânăa în anul 1988 – momentul apariției camerei digitale care salveazã imaginile într-o memorie (1988 - Fuji DS-1P).

1850 este și anul care a intrat în istorie ca fiind cel în care a fost realizată, cu mijloacele „antice” ale artei foto din acele vremuri – prima fotografie fãcută în înteriorul cetății Bistriței. În fotografie apare inclusiv celebra Poartă a Lemnelor în fundal – construcție demolată în 1862 de autoritățile acelor timpuri, pentru a face loc dezvoltării orașului modern.

Rezultatele acestui proiect sunt accesibile începând de astăzi la adresa https://1850.bistrita.org.

Inițiatorii proiectului au realizat și o pagină de Facebook disponibilă la adresa: https://www.facebook.com/1850Bistritaorg.

Tinerii bistrițeni ne propun, practic, o fascinantă călătorie în timp, în arhitectura fotografiilor făcute în alte vremuri și imortatalitatea acestora. În inima și sufletul unei cetăți, incendiate – asediate, dar niciodată cucerite. „1850 își propune să devină un cuprinzător inventar de imagine urbană, o moștenire pentru cei care vin, un muzeu de fotografie virtual, un punct de reper... Iar scopul fundamental al digitizării constă tocmai în sporirea accesului la informație. Se și îmbunătățește conservarea acesteia, ceea ce propunem noi fiind, practic, o initiațivă de prezervare a patrimoniului cultural local. Oferim în acelasi timp acces liber la documentele și dovezile istoriei și culturii cetății Bistrița...”, a precizat Florin Tămaș, reprezentantul Asociației Group Seven.

Proiectul debutează cu o provocare: prima fotografie (ALT Bistritz - Holzgasse mit holzgasser Tor - 1850) are în continuare autor necunoscut, fiind atribuită până acum fotografului transilvănean Carl Koller (28 ianuarie 1838 Sibiu - 26 noiembrie 1889 Budapesta).

Proiectul tinerilor bistrițeni a fost finanțat neramursabil din bugetul județului Bistrița-Năsăud pe anul 2017 și a fost realizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, durabilitatea și continuitatea proiectului fiind asigurata de Miron-Construct.

4374 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro