O asociație din Bistrița a reușit să introducă prima fotografie realizată în cetatea Bistriței - într-un proiect unic în România! Este vorba despre un demers care pune în lumină o fascinantă istorie a fotografiei de la primii pași și până în momentul apariției camerei digitale. Ies la iveală imagini istorice ale urbei noastre:
Asociația Group Seven este cea care a reușit să aducă în prezent o scurtă istorie a fotografiei în cetatea Bistriței – începând din anul 1850 (de când datează prima fotografie confirmată) și pânăa în anul 1988 – momentul apariției camerei digitale care salveazã imaginile într-o memorie (1988 - Fuji DS-1P).
1850 este și anul care a intrat în istorie ca fiind cel în care a fost realizată, cu mijloacele „antice” ale artei foto din acele vremuri – prima fotografie fãcută în înteriorul cetății Bistriței. În fotografie apare inclusiv celebra Poartă a Lemnelor în fundal – construcție demolată în 1862 de autoritățile acelor timpuri, pentru a face loc dezvoltării orașului modern.
Rezultatele acestui proiect sunt accesibile începând de astăzi la adresa https://1850.bistrita.org.
Inițiatorii proiectului au realizat și o pagină de Facebook disponibilă la adresa: https://www.facebook.com/1850Bistritaorg.
Tinerii bistrițeni ne propun, practic, o fascinantă călătorie în timp, în arhitectura fotografiilor făcute în alte vremuri și imortatalitatea acestora. În inima și sufletul unei cetăți, incendiate – asediate, dar niciodată cucerite. „1850 își propune să devină un cuprinzător inventar de imagine urbană, o moștenire pentru cei care vin, un muzeu de fotografie virtual, un punct de reper... Iar scopul fundamental al digitizării constă tocmai în sporirea accesului la informație. Se și îmbunătățește conservarea acesteia, ceea ce propunem noi fiind, practic, o initiațivă de prezervare a patrimoniului cultural local. Oferim în acelasi timp acces liber la documentele și dovezile istoriei și culturii cetății Bistrița...”, a precizat Florin Tămaș, reprezentantul Asociației Group Seven.
Proiectul debutează cu o provocare: prima fotografie (ALT Bistritz - Holzgasse mit holzgasser Tor - 1850) are în continuare autor necunoscut, fiind atribuită până acum fotografului transilvănean Carl Koller (28 ianuarie 1838 Sibiu - 26 noiembrie 1889 Budapesta).
Proiectul tinerilor bistrițeni a fost finanțat neramursabil din bugetul județului Bistrița-Năsăud pe anul 2017 și a fost realizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, durabilitatea și continuitatea proiectului fiind asigurata de Miron-Construct.