Ana Botta, prima femeie studentă din istoria învățământului universitar românesc, s-a născut pe meleaguri bistrițene. Aceasta a terminat Facultatea de Litere din cadrul Universității Iași și a fost prietenă cu Titu Maiorescu și cu muza lui Eminescu, Veronica Micle.
Bistrițeanca Ana Botta este prima femeie studentă din istoria învățământului universitar românesc. Ana Botta s-a născut în 1856 în Bistrița-Năsăud, însă s-a mutat împreună cu părinții în Cluj-Napoca. Părinții Anei sunt Grigore Botta, un revoluționar din Ragla și Elisabeta Vărărean, fiica unui ofițer din Șieuț.
Inteligența sclipitoare a Anei a fost remarcată încă din primii ani de școală. Aceasta a absolvit în anul 1872 Școala Pedagogică Maghiară de Fete, unitate de învățământ de elită în Transilvania, în acea perioadă.
La vârsta de 18 ani, Ana Botta a atras atenția în cercurile de intelectuali, susținând un discurs despre misiunea femeii, în cadrul conferinței societății „Iulia” a studenților români.
„Ecoul succesului a ajuns până în presa maghiară, care-i elogiase calităţile, dar şi frumuseţea conferenţiarei, scriind: «Expunerea a fost primită cu mult interes din partea publicului, domnişoara rămânând unul dintre personajele principale ale seratei şi datorită profilului ei român a fost în atenţia tuturor»“, povesteşte Teodor Tanco în „Virtus Romana Rediviva“.
Inteligența bistrițencei îi determină pe redactorii revistei „Familia” să o invite să scrie în publicație. Anei abordează în textele sale femeia și rolul său în societatea românească.
Titu Maiorescu și muza lui Eminescu, Veronica Micle, în cercul de prieteni a Anei Botta
Ana Botta s-a căsătorit cu Daniel Ilarie Mănăstireanu, un tânăr care a studiat Teologia și mai apoi Dreptul. După căsătorie, cei doi se mută în Iași, unde îi cunosc și se împrietenesc cu Bogdan Petriceicu Hașdeu, Titu Maiorescu și Ștefan și Veronica Micle.
Ana Botta Mănăstireanu s-a înscris la Facultatea de Litere din cadrul Universității Iași în 1879, la 23 de ani. Aceasta a fost prima femeie din universitatea ieșeană și după toate datele cunoscute până în prezent, din întregul sistem universitar românesc.
Deși a fost prima femeie studentă din istoria învățământului universitar românesc, se cunosc puține lucruri despre parcursul profesional al Anei Botta. Se pare că aceasta a continuat colaborarea cu revista „Familia” și a deținut în Iași un salon literar dedicat în special poeziei, care a funcționat chiar în casa în care locuia.
Durerea cauzată de pierderea unicei fiice i-a degradat sănătatea Anei
Cei doi au avut o fiică, pe care au pierdut-o la o vârstă fragedă. Nu se cunoaște vârsta pe care o avea fetița când a murit și nici de ce suferea. Pierderea unicului copil a marcat-o pe Ana, a cărei stare fizică a început să se degradeze vizibil, deși avea puțin peste 30 de ani.
În speranța că vor avea parte de liniște, cei doi s-au mutat la Huși, însă starea de sănătate a Anei a continuat să se deterioreze. Aceasta a murit la vârsta de 36 de ani.
8 ani mai târziu, se stinge și Daniel Mănăstireanu, care după moartea soției s-a mutat în Cluj-Napoca.