Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  228 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Prima femeie studentă din istoria învățământului universitar românesc este o bistrițeancă

13/06/2015 15:18:36 Bianca SARA  
Ana Botta, prima femeie studentă din istoria învățământului universitar românesc, s-a născut pe meleaguri bistrițene. Aceasta a terminat Facultatea de Litere din cadrul Universității Iași și a fost prietenă cu Titu Maiorescu și cu muza lui Eminescu, Veronica Micle.

Bistrițeanca Ana Botta este prima femeie studentă din istoria învățământului universitar românesc. Ana Botta s-a născut în 1856 în Bistrița-Năsăud, însă s-a mutat împreună cu părinții în Cluj-Napoca.  Părinții Anei sunt Grigore Botta, un revoluționar din Ragla și Elisabeta Vărărean, fiica unui ofițer din Șieuț.

Inteligența sclipitoare a Anei a fost remarcată încă din primii ani de școală. Aceasta a absolvit în anul 1872 Școala Pedagogică Maghiară de Fete, unitate de învățământ de elită în Transilvania, în acea perioadă.

La vârsta de 18 ani, Ana Botta a atras atenția în cercurile de intelectuali, susținând un discurs despre misiunea femeii, în cadrul conferinței societății „Iulia” a studenților români.

„Ecoul succesului a ajuns până în presa maghiară, care-i elogiase calităţile, dar şi frumuseţea conferenţiarei, scriind: «Expunerea a fost primită cu mult interes din partea publicului, domnişoara rămânând unul dintre personajele principale ale seratei şi datorită profilului ei român a fost în atenţia tuturor»“, povesteşte Teodor Tanco în „Virtus Romana Rediviva“.
Inteligența bistrițencei îi determină pe redactorii revistei „Familia” să o invite să scrie în publicație.  Anei abordează în textele sale femeia și rolul său în societatea românească.

Titu Maiorescu și muza lui Eminescu, Veronica Micle, în cercul de prieteni a Anei Botta

Ana Botta s-a căsătorit cu Daniel Ilarie Mănăstireanu, un tânăr care a studiat Teologia și mai apoi Dreptul. După căsătorie, cei doi se mută în Iași, unde îi cunosc și se împrietenesc cu  Bogdan Petriceicu Hașdeu, Titu Maiorescu și Ștefan și Veronica Micle.

Ana Botta Mănăstireanu s-a înscris la Facultatea de Litere din cadrul Universității Iași în 1879, la 23 de ani. Aceasta a fost prima femeie din universitatea ieșeană și după toate datele cunoscute până în prezent, din întregul sistem universitar românesc.

Deși a fost prima femeie studentă din istoria învățământului universitar românesc, se cunosc puține lucruri despre parcursul profesional al Anei Botta. Se pare că aceasta a continuat colaborarea cu revista „Familia” și a deținut în Iași un salon literar  dedicat în special poeziei, care a funcționat chiar în casa în care locuia.

Durerea cauzată de pierderea unicei fiice i-a degradat sănătatea Anei

Cei doi au avut o fiică, pe care au pierdut-o la o vârstă fragedă. Nu se cunoaște vârsta pe care o avea fetița când a murit și nici de ce suferea. Pierderea unicului copil a marcat-o pe Ana, a cărei stare fizică a început să se degradeze vizibil, deși avea puțin peste 30 de ani.

În speranța că vor avea parte de liniște, cei doi s-au mutat la Huși, însă starea de sănătate a Anei a continuat să se deterioreze. Aceasta a murit la vârsta de 36 de ani.

8 ani mai târziu, se stinge și Daniel Mănăstireanu, care după moartea soției s-a mutat în Cluj-Napoca.

10348 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro