Adriana Ausch va canta la Centrul Multicultural Sinagoga din Bistrita vineri, 22 noiembrie, in cadrul primei zile a festivalului “Bistrita folk”, ocazie cu care isi va lansa albumul “Calul albastru”, produs in premiera in Romania, de Societatea de Concerte Bistrita.
Si, cum pe 25 noiembrie incepe sarbatoarea luminilor Hanuca, Adriana Ausch isi va delecta publicul si cu cateva cantece din repertoriul traditional evreiesc.Acestora li se vor adauga cantece in limba maghiara si in limba engleza, recitalul fiind construit pe cantecele folk de pe album. In asteptarea momentului, Aditza, cum ii spun prietenii, ne-a scris povestea albumului “Calul albastru”, probabil cel mai “de negasit” album al folkului clasic romanesc, din momentul aparitiei acestuia. In zilele care vor urma prezentei la Bistrita folk, Adriana Ausch isi va lansa albumul si la Cluj-Napoca, pe 23 noiembrie si la Targu-Mures, la inceputul saptamanii viitoare.
"Inainte sa plec din tara, in 1989, nu am mai avut "voie" sa cint, devenisem persona non grata dupa ce mi-am depus hirtiile sa plec cu fetitele mele in Israel. Curajosul Adrian Ivanitchi m-a invitat chiar cu o luna inainte sa plec sa cint la un concert la Sighisoara, desi isi risca pozitia facind asta. Nu am sa uit niciodata acest gest. Dupa citiva ani am ajuns din Israel in Germania unde prietenii s-au hotarit sa faca tot posibilul ca sa imprim cintecele mele; in special regretatul doctor Dan Nicuta si doctorul Dan Bretin. Ei au finantat prima productie a CD-ului Calul Albastru.
Inregistrarile le-am facut in Studio Olsberg la Olsberg unde Doctorul Nicuta era seful unui spital de geriatrie bazat pe metodele Aslan----sau asa ceva. Am inregistrat cu Ulli Hoffmann,medic si muzician, care mi-a devenit prieten pe viata; nu intelegea romaneste, dar simtea tot ce faceam, stia intotdeuna cind cintam "total" sau nu....Nu a fost nici un concept special, am ales cintece care-mi erau dragi....ale lui Andries citeva, "Mai pretine io si tu" nici nu a fost in plan, l-am cintat intr-o pauza si Ulli s-a entuziasmat ....si asa a ajuns in album.
Calatoream la sfirsituri de spatamina in Padurea Neagra, la Olsberg, lucram ca arhitecta la Frankfurt, cresteam fetele cu ajutorul maica-mi, oboseala era enorma..... Inregistrrile toate sint din "o bucata" , cred ca am cintat fiecare piesa de 20 de ori si-apoi am ales care varianta va ramine. Alexe Andries care ma vizita in fiecare an, m-a insotit la studio o data si a facut parti laghitara in citeva cintece.
Tentativa de a pune CD-ul Calul Albatru pe piata romaneasca nu s-a finalizat; la un moment dat s-au vindut in cadrul unei expozitii la sala Dalles cred ca in 1996 (?) si atit. Dupa ce am plecat in USA, nu am mai cintat proape de loc; prea multe schimbari, prea multe lasate in urma, Romania, Israel, Germania, USA....m-au "amutit" M-am reintors la muzica clasica si am intrat la Conservatorul Longy din Cambridge unde am obtinut doua masterate, in Artele Vocale si in Educatia Dalcroze; acum predau la acest conservator, improvizatie, artele Dalcroze, cabaret..... Am cintat alt repertoriu: classic si cabaret, teritorii muzicale "neutre"; cintecel mele erau prea intime si extrase dintr-un univers sufletesc vulnerabil la care nu mai puteam accesa usor.... Acest concert de lansare a unui CD inregistrat cu multi ani in urma este cu totul si cu totul deosebit, ma atinge profund ; o data fiindca tu, Florin te-ai luptat de 4-5 ani pentru acest proiect fara ca eu sa te rog sau imping, cu tot sufletul tau generos si entuziast.
Aprecierea domnului Gavril Tarmure si efortul de a lansa CD-ul "CalulAlbastru" remasterat , entuziasmul prietenilor, suportul fetelor mele, toate vin de-abea acum si se inchid atitea cercuri! Nu mai fac parte din viata artistica din Romania si aceasta lansare este , la un anumit nivel, ca un debut. Efortul tau de a ma readuce la Bistrita si pe scena m-a impins sa ma reintorc la "radacini", sa reinvat cintecele din album, sa regasesc o sensibilitate ce-am ascuns-o adinc ca sa pot face fata la toate schimbarile, drumurile si incercarile ....Multumesc ! Hugs, Aditza"
Festivalul concurs pentru tineret BISTRIŢA FOLK este organizat de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi de Asociaţia Culturală România din inima mea Bistriţa (ASCRIM), cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa şi al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud.
Sponsori principali: Rombat si Ecomas Energosystem Bistrita. Biletele pentru cele doua seri de spectacol sunt puse in vanzare la Centrul Cultural Municipal, in str. Liviu Rebreanu nr 23. Costul unui bilet de intrare este de 10 lei.