Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  64 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Preparatele care răsfățau turiștii în paradisul alpin din Dolomiții italieni atrag acum turiștii pe Valea Bârgăului

03/07/2016 14:02:10 Claudia ANDRON  
Zilele acestea nu găsești un loc liber pe terasă sau în Restaurantul Alpin din Prundu Bârgăului. Așa e de când familia Gâvan s-a întors acasă și a deschis restaurantul pentru care au trudit ani la rând în străinătate. Rețetele cu care erau răsfățați turiștii în Dolomiți sunt acum în meniul turiștilor care ajung pe Valea Bârgăului.

Au lăsat paradisul din Dolomiții italieni, salariile de mii de euro pe lună și s-au întors acasă, deciși să-și trăiască viața mai modest, dar mai fericiți. Asta ar fi pe scurt povestea lui Nelu și a Cosminei Gâvan, proprietarii Restaurantului Alpin deschis în decembrie 2014 în Prundu Bărgăului.

Au muncit din greu 14 ani în Dolomiții italieni, într-un paradis turistic exclusivist unde ajungeau turiștii cu bani în căutare de răsfăț maxim. Nelu Gâvan lucra în bucătărie și Cosmina, soția lui, în restaurant. Erau oamenii de bază de acolo și patronii îi creditaseră cu atâta încredere încât afacerea era oarecum în mâinile lor. Ei se ocupau de aprovizionare, de turiști, de bucătărie, de servire, iar orice turist mulțumit care pleca de acolo era satisfăcut prin grija lor. Munceau încontinuu câteva luni și apoi se întorceau acasă, la Prundu Bârgăului, și continuau munca. Toți banii strânși îi investeau în visul lor: un restaurant cochet, frumos, de familie, care să-i ajute la un moment dat să se întoarcă acasă și să trăiască fericiți acolo unde le e dragă viața, alături de familie și prieteni. 14 ani fără întrerupere au ținut-o tot așa, muncind din greu și în străinătate și acasă, dar, când au luat decizia să se întoarcă, toate erau aranjate așa cum visaseră. Casa lor frumoasă și cochetă îi aștepta, iar alături, în curte, era gata de deschidere restaurantul complet utilat și amenajat pe gustul lor. Patronii din Italia s-au despărțit cu greu de ei și oricât le-au mărit salariile și orice propunere tentantă le-au făcut să rămână, au refuzat și au luat decizia cea mare. Au lăsat paradisul din Dolomiți și s-au întors în raiul de acasă.

În decembrie 2014 au deschis restaurantul și s-au apucat de treabă acasă. Acomodarea nu a fost însă deloc ușoară. Și nici trecerea de la statutul de anagajat în Italia la administrator de afacere în România nu a fost simplă. Erau multe lucruri de neînțeles pentru ei. Prea mulți furnizori, prea mulți care vroiau să le vândă mărfuri proaste, o legislație stufoasă și de multe ori fără logică. Dar, nu s-au lăsat descurajați. Cosmina s-a ambiționat și a învățat chiar și contabilitate, iar acum, pe lângă servirea clienților, stăpânește și detaliile financiare ale afacerii. Știau din Italia tot ce le trebuie turiștilor pentru a reveni într-o locație și au aplicat rețeta și acasă: locuri de parcare suficiente, mâncare bună, proaspătă, făcută cu drag și o servire ireproșabilă, cu zâmbetul pe buze.

În bucătărie, Nelu Gâvan e cel care face ca preparatele servite în Dolomiți să aibă același gust și pentru turiștii de pe Valea Bârgăului. Pizza e pizza, pastele sunt paste, iar preparatele diverse din carne ca în Alpii italieni sunt specialitatea lor. Și ștrudelul, ștrudelul cu mere e răsfățul lor rafinat pentru cei care ajung la Alpin, în Prundu Bârgăului. Evident că în meniu se regăsesc și preparate din bucătăria tradițională pentru că fără ele experiența culinară a unui turist care ajunge în zonă ar fi incompletă. 

Pentru că țin foarte mult la gustul rețetelor și își respectă mult clienții care le trec pragul, după ce nu au reușit să găsească în zonă bucătari care să facă rețetele ca și ei, au modificat programul astfel încât prezența lor în bucătărie să asigure același gust al preparatelor, ori de câte ori ai reveni la Alpin. De câteva luni au redus zilele în care restaurantul e deschis. Astfel, luni și marți este închis, iar de miercuri și până duminică lucrează cu drag pentru toți cei care le trec pragul.

Cosmina se ocupă și astăzi de servire și împreună, Nelu în bucătărie și ea în restaurant, au siguranța că toată lumea pleacă mulțumită de la ei. Cea mai mare bucurie e când văd că cei care le-au trecut o dată pragul revin ori de câte ori sunt în trecere pe Valea Bârgăului sau au chef de o mâncare bună. Iar asta îi face astăzi fericiți acasă, alături de cei dragi, de familie și prieteni.

17779 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro