Preotii au inceput, luni, la Manastirea Antim din Bucuresti, prepararea a 300 de litri de mir pentru sfintirea ce va avea loc in Joia Mare, oficiata de Patriarhul Daniel, impreuna cu ierarhii Sfantului Sinod, la Catedrala Patriarhala.
Incepand de luni, timp de trei zile din Saptamana Patimilor ale Mantuitorului Iisus Hristos, la Manastirea Antim din Bucuresti va avea loc prepararea Marelui Mir, care va fi sfintit in Joia Mare, in timpul Sfintei Liturghii oficiate in Catedrala patriarhala de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Marele Mir se pregateste si se sfinteste in momentul in care cantitatea existenta se apropie de epuizare, in functie de cerintele lucrarii pastoral-misionare a Bisericii. Marele Mir se prepara din ulei de masline de cea mai buna calitate, vin alb, multe mirodenii si aromate care simbolizeaza darurile Duhului Sfant. Dupa sfintire, Sfantul si Marele Mir este folosit pentru Taina Mirungerii (dupa Botez), sfintirea, resfintirea bisericilor si sfintirea Antimiselor.
Pentru prepararea Marelui Mir din 2010, uleiul de masline a fost oferit in dar de catre Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei si Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de catre Arhiepiscopia Tomisului. Datorita importantei pe care Sfantul si Marele Mir o are in Biserica si in viata credinciosilor, acesta se pastreaza la loc de cinste in Sfantul Altar si se foloseste, cu toata evlavia cuvenita, doar atunci cand este cazul.
Dupa sfintirea Marelui Mir din 2010, fiecare eparhie din cuprinsul Patriarhiei Romane va primi cate cinci litri intr-o amfora de inox, confectionata special in Grecia. O parte din aceasta cantitate se va pastra la fiecare Catedrala eparhiala pentru sfintirea Antimiselor, tarnosirea si resfintirea bisericilor, iar alta parte va fi distribuita parohiilor din eparhie pentru savarsirea Tainei Mirungerii.
In ceea ce priveste judetul nostru, preotii vor primi Marele Mir in functie de nevoile fiecarei biserici in parte, a precizat protopopul Alexandru Vidican.
Sfintirea Marelui Mir de anul acesta, pentru a 21-a oara in Biserica Ortodoxa Romana, se inscrie in seria manifestarilor din 2010, proclamat de catre Sfantul Sinod ca Anul Omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Romanesti.