Într-o atmosferă destinsă şi lipsită de formalităţi, scriitorul Olimpiu Nuşfelean a acordat azi premiile Revistei Mişcarea Literară scriitorilor care s-au făcut remarcaţi în 2014. Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ, speră ca energia emanată de scriitori să se extindă şi asupra altor dezbateri care au loc în sala de şedinţe a Consiliului.
George Vulturescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Satu Mare, fondatorul şi directorul Revistei Poesis s-a ales cu Premiul pentru poezie, fiind prezentat de Ioan Pintea, managerul bibliotecii “George Coşbuc” din Bistriţa, care a remarcat faptul că George Vulturescu este unul dintre cei mai buni poeţi ai generaţiei 80, mereu innovator în textele sale, reprezentând prin excelenţă nordul şi fiind, de altfel considerat un “poet al nordului”...
Premiul pentru eseu i-a revenit lui Zorin Diaconescu, prezentat de criticul Andrei Moldovan, care a remarcat în eseurile autorului stabilit la Bistriţa luciditatea şi ficţionarul care amintesc de proza lui Groşan şi Vasile Gogea. Tânărul critic Cristian Vieru din Braşov s-a ales cu premiul pentru debut editorial, Constantin Cubleşan a primit Premiul pentru critică literară iar Revista Caiete Silvane a primit de asemenea o Diplomă de excelenţă pentru cei 10 ani de la apariţie. Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” a acordat un premiu special profesoarei Virginia Nuşfelean – „prezenţă extrem de discretă, profesor de limba şi literatura franceză, cititor asiduu şi traducător” după cum a prezentat-o Ioan Pintea, managerul bibliotecii.
Premiile au fost înmânate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna care a subliniat că echipa Consiliului Judeţean va sprijini întotdeauna revista Mişcarea Literară, acţiunile şi oamenii de cultură care îmbunătăţesc imaginea judeţului pe plan local şi naţional. Alexandru Pugna a mai remarcat că, de regulă, în sala de şedinţe a consiliului se desfăşoară dezbateri pe altfel de teme şi subiecte şi că speră ca energia emanată de scriitori să influenţeze pozitiv şi celelalte dezbateri.
Întâlnirea s-a încheiat cu un colocviu intitulat Scriitorul în lumea de azi: invitaţii şi-au exprimat părerile în legătură cu personalitatea publică a scriitorului şi felul în care este acesta valorizat în societatea de azi, în legătură cu evenimentele actualităţii şi măsura în care ele se regăsesc în temele şi subiectele literaturii de azi. Au fost trecuţi în revistă şi scriitorii care se inspiră explicit din actualitate, a fostb discutată şi miza acestora dar şi felul în care se raportează oamenii de litere la literatura inspirată de actualitate.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Revista Mişcarea literară, Filiala Cluj a U.S.R şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa.