Acordarea unor premii bistritenilor care fac cunoscut numele municipiului in tara si strainatate este o initiativa laudabila a Consiliului Local Bistrita, dar nu la fel se poate spune despre criteriile de acordare a acestora.
Cel putin, la categoria Invatamant, criteriul de acordare este unul singur (universal valabil, sa-i spun) si anume, rezultatele obtinute la olimpiadele scolare, faza nationala. Oricare alt concurs, organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, nu este ,,valabil" cand vine vorba de Premiile Bistritei, nici chiar concursurile de cercetare stiintifica, la care elevii din judetul nostru obtin, an de an, rezultate remarcabile.
Am auzit de sute de ori ca sistemul nostru de invatamant nu e bun, ca pune accent pe memoria elevului, ca nu il ajuta sa se descurce in situatii practice, etc. Lucru partial valabil, probabil tocmai de accea, MECTS a inceput sa organizeze, incepand cu anul 1996, concursuri de cercetare stiintifica, la diferite discipline de invatamant.
Nu stiu cum se prezinta situatia la alte discipline, dar la geografie, elevul isi alege o tema din orizontul local (adica din judet), efectueaza, pe cheltuiala proprie, vizite de cercetare in teren, impreuna cu profesorul coordonator, interpreteaza rezultatele obtinute si elaboreaza o lucrare de cercetare, pe care o imprima, binenteles, tot cu bani din buzunarul propriu. La faza nationala a acestui concurs, elevul sustine, in fata unei comisii, lucrarea pe care a intocmit-o, diseminand astfel rezultatele cercetarii si totodata, mediatizand orizontul local al judetului. Este adevarat ca, acest gen de concursuri pun accent pe activitatea practica a elevului, nu pe memoria lui si dezvolta abilitati de cercetare stiintifica. Atunci, cum se face ca un premiul I la Concursul de Cercetare Stiintifica, faza nationala, unde repet, elevul prezinta lucrari din orizontul local (conditie obligatorie pentru a nu fi descalificat), nu se ridica la nivelul unei mentiuni, de la aceeasi faza a olimpiadelor scolare, cu alte cuvinte, de ce acest concurs de cercetare stiintifica este considerat, de catre alesii din Consiliul Local, inferior olimpiadelor scolare, din moment ce doar acestea din urma conteaza pentru Premiile Bistritei?
A nu se intelege ca am ceva cu olimpiadele scolare, dimpotriva, dar cine imi poate spune ca o mentiune la acestea este mai mult decat un loc I, la concursul de cercetare stiintifica? Sau ca unul dintre elevii nominalizati, anul acesta, la Premiile Bistritei, caruia i-am fost diriginta, desi nu a obtinut niciun premiu la faza nationala a Olimpiadei de informatica, a facut mai multa cinste municipiului, decat elevul cu Premiul I la concursul de cercetare? Sau conteaza si alte lucruri, la aceste nominalizari, iar eu sunt naiva sa cred in performanta scolara?
Precizez ca am avut numeroase interventii verbale sau scrise la Primaria Bistrita (in unul dintre cazuri) si la doi dintre consilierii locali, pentru ca in categoria premiantilor de la sectiunea invatamant sa se incadreze si elevii care au castigat premii la concursurile de cercetare stiintifica, dar de fiecare data, raspunsul a fost, de genul ,,acest concurs nu e.........olimpiada"! Poate ca totusi, dupa acest articol, unul dintre consilierii locali va veni cu initiativa revizuirii acelei hotarari care nu da voie elevilor cu performante in cercetarea stiintifica sa urce pe aceeasi scena cu cei care obtin premii la olimpiade, pentru ca, stimati domni consilieri, o diploma, o strangere de mana si niste aplauze, ar fi contat mult pentru elevii despre care vorbeste articolul de mai jos.
http://www.bistriteanul.ro/Locul_I_la_Sesiunea_Nationala_de_Comunicari_Stiintifice_pentru_elevii_bistriteni-1278743653374.html
prof. Cristina Rusu
INFOEL Bistrita