Alexandra Andrecuţ, de la Palatul Copiilor Bistriţa, îndrumată de doamna profesoară Ionela-Silvia Nuşfelean, şi eu, Bogdan Gonda, de la Clubul Copiilor Năsăud, coordonat de doamna profesoară Maria Gonda, am fost recent invitaţi la Palatul Reginei Elisabeta în Bucureşti...
...am fost invitaţi la Palatul Reginei Elisabeta în Bucureşti, pentru a ne ridica premiile obţinute la Concursul Internaţional „Basmele Reginei Maria”, competiţie organizată de Palatul Copiilor Craiova, împreună cu alte instituţii, la care au participat peste 800 de elevi din ţară şi străinătate.
Drumul de Bucureşti a fost unul care conţinut literatură, voie bună şi suspans. Sighişoara, Cetatea Rupea, Castelul Iuliei Haşdeu, Casele memoriale ale lui Nicolae Grigorescu şi Tudor Arghezi, Biblioteca Naţională a României au fost unele dintre lucrurile dăruitoare de impresii frumoase şi viaţă culturală. În drumul nostru am fost susţinuţi, pe lângă Clubul şi Palatul Copiilor, şi de Clubul Monarhiştilor Bistriţeni, prin domnul doctor Marius Pop.
În prima zi, am ajuns la mănăstirea din Cornu, unde am fost primiţi cu multă bucurie de mai multe măicuţe, părintele duhovnic şi cinci pisici, dintre care le-am văzut doar pe trei pisici, pe care le-am şi mângâiat. Maica Ioana, originară din judeţul nostru, ne-a ajutat cu cazarea, unde ne aşteptau doi oameni politicoşi şi doi căţei simpatici.
A doua zi ne-am continuat drumul spre capitală, unde am vizitat Biblioteca Naţională a României, Muzeul Satului, Casa lui Tudor Arghezi şi familia scriitorilor Lucia şi Grigore Traian Pop, prietenii domnului Olimpiu Nuşfelean, care au fost foarte amabili cu noi şi care ţineau o pisică tare drăgălaşă, pe nume Pufi.
Premierea a avut loc la Palatul Elisabeta unde eu şi Alexandra Andrecuţ ne-am bucurat să obţinem premiul I şi să primim diplomele din mâna Principesei Margareta. I-am oferit pentru Majestatea Sa Regele Mihai şi o carte recentă a lui Olimpiu Nuşfelean. Datorită unui fapt anumit, mi s-a luat un interviu. Recunosc că am avut mari emoţii, iar, după ce am terminat, am servit un suc şi prăjituri, oferite de familia regală.
După câteva ore în Bucureşti, ne-am întors la gazdele noastre, iar în ziua următoare ne-am luat rămas bun de la mănăstirea Sfântul Ioan Evanghelistul, Cornu, şi am plecat mulţumiţi înspre casă.
Pe drum am poposit la Buşteni pentru a vedea telefericul şi pentru a servi un porumb fiert. Timpul a trecut uşor datorită unor jocuri de cuvinte precum Fazan, Valiză şi jocul „S”. Apoi am zăbovit la Cetatea Rupea, unde am organizat un picnic spre vârful cetăţii, iar apoi, după o şedinţă foto, m-am transformat în străjerul adormit pe o bancă. Încăperile cetăţii erau sumbre, dar panorama pe care o oferea era atât de surprinzătoare.
La întoarcere, am mai oprit la Chiraleş, unde am fost primiţi cu căpşuni şi cireşe. Aici am văzut zâmbetul frumos al doamnei Nuşfelean, care era bucuroasă pentru vizita acordată mamei sale. Acel zâmbet mi-a amintit că l-am mai văzut la ziua de naştere a domnului Olimpiu Nuşfelean, zi sărbătorită într-o seară la gazdele noastre din Cornu cu şampanie şi tort. Aceasta călătorie îmi va rămâne cu adevărat în suflet.
Bogdan Gonda, clasa a V-a
Clubul Copiilor Năsăud