Peste 170 de concurenţi au participat la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, la Suceava. Toţi cei 5 elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa care au participat la acest concurs s-au întors acasă cu premii:
Zilele trecute a avut loc la Suceava a XXXVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur” - eveniment la care au participat peste 170 de concurenţi.
Concursul s-a adresat elevilor din ţară şi străinătate din învăţământul preuniversitar de stat sau particular: clasele III - XII -vioară, pian; clasele V - XII - corzi grave (violă, violoncel, chitară şi harpă); clasele VII - XII - suflători (flaut, oboi, clarinet, saxofon, fagot, trompetă, corn, trombon) şi percuţie - competiţia desfăşurându-se pe secţiunile şi comisiile de evaluare.
Concurenţii au prezentat din memorie şi fără repetiţie un repertoriu alcătuit din două lucrări diferite ca stil, gen, formă şi caracter, dintre care una obligatoriu preclasică.
Juriul a fost alcătuit din cadre didactice de specialitate din învăţământul universitar şi preuniversitar, din personalităţi ale vieţii muzicale din ţară şi străinătate.
Toţi cei 5 elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa care au participat la acest concurs s-au întors acasă cu premii:
-
Alexandru Grecu - locul 1 (clasa IX-a - chitară clasică, 99 p. - prof. Pop Valentin),
-
Popa Bogdan - locul 1 (clasa VIII-a, chitară clasică, 99 p. - prof. Pop Valentin),
-
Satmar Paulina Mihaela - locul 1 (clasa VIII-a, flaut, 97 p. - prof. Leila Bătinaş; prof.corepetitor Truţ Bianca),
-
Palage Maria Iasmina - locul 2 (clasa IX-a, flaut, 94 p. - prof. Cătălina Popa; prof. corepetitor Radu Tofan)
-
Bodiu Eduard Ovidiu - locul 2 (clasa VIII-a, clarinet, 94 p. - prof. Mircea Borzoş Farcaş; prof. corepetitor Bianca Truţ).
Câştigătoare a trofeului „Lira de Aur" a fost eleva Clara Sofia Lupașcu (violoncel) din clasa IX-a la Colegiul Național de Artă „Octav Bancilă” din Iași.
Directorul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, prof. Alexandra Bejinaru a declarat: „A fost o ediţie complexă, cu copii extrem de bine pregătiţi, cu mari emoţii...”.
Prof. univ. dr. Gabriel Croitoru a transmis elevilor să participe la concursuri de interpretare instrumentală, cum este şi cel de la Suceava, care a rămas „un reper în domeniul muzical şi artistic”, pentru că orice participare reprezint” „un pas înainte”, chiar dacă premiile „nu sunt întotdeauna pe măsura efortului depus”.
Felicitări tuturor!