Asta a fost concluzia prefectului Ovidiu Frenț, care caută alături de autoritățile locale și județene, de mai bine de o săptămână, soluții pentru ai ajuta pe cei peste 60 de evacuați din blocul de pe strada Arțarilor afectat de explozia de miercurea trecută. Astăzi expertul începe măsurătorile!
Majoritatea locatarilor din blocul situat pe strada Arțarilor, care a fost afectat de o puternică explozie în urmă cu mai bine de o săptămână, nu au asigurări pentru apartamentele în care locuiesc, nici măcar cele obligatorii.
Prefectul județului, Ovidiu Frenț, a spus ieri, în ședința Colegiului Prefectural că oamenii preferă să își cumpere fel de fel de nimicuri și să dea banii pe gadgeturi fără să se gândească la ce probleme ar putea avea în cazul în care ar trece printr-o experiență similară cu cei din blocul de pe strada Arțarilor care a explodat în urmă cu o săptămână.
În urma exploziei extrem de violentă, tânărul din apartamentul căruia a pornit deflagrația a decedat, iar alte 64 de persoane care locuiesc în apartamentele de pe scara B și într-un apartament de pe scara A au fost nevoiți să evacueze locuințele și să se mute, pentru a-i putea da mînă liberă expertului să efectueze măsurătorile și să decidă cum trebuie intervenit în această situație.
La o prima evaluare, expertul în rezistența construcțiilor adus de autoritățile județene de la Cluj-Napoca, le-a spus acestora că scara B trebuie evacuată în întregime, la fel ca și apartamentul aflat perete în perete cu cel care a explodat. După ce blocul va fi golit de moloz și de obiectele locatarilor, expertul poate reveni la Bistrița și să facă măsurătorile care se impun.
Prefectul a anunțat că începând de astăzi expertul se întoarce la Bistrița și începe să efectueze măsurătorile la fața locului.
Între timp autoritățile caută în continuare soluții pentru a-i ajuta pe locatari, majoritatea neavând asigurări ale locuințelor în care stăteau.
Problema este una suficient de complicată deoarece, fiind vorba despre proprietăți private, autoritățile nu au cadru legal să intervină cu bani pentru a-i ajuta pe localnici.
„Locatarii nu avea asigurări pentru locuințe împotriva incendiilor, deși ele costau câteva sute de lei, m-am interesat pe piaţă, pleacă de la 150 de lei și pot ajunge până la 350 de lei pe an. Nu au astfel de asigurări, nu le au nici pe cele obligatorii care acoperă riscul de cutremur, inundații și alunecări de teren. Fac un apel: ne cumpărăm tot felul de nimicuri şi de gadgeturi şi pentru lucrurile esenţiale nu alocăm aceste sume minime care să ne acopere astfel de riscuri”, a declarat Ovidiu Frenţ.