Ovidiu Frenț a anunțat astăzi în cadrul Colegiului Prefectural că vrea să ia măsuri împotriva acelor jurnaliști care au spus «neadevăruri» legate de activitatea lui și a colegilor săi în ceea ce privește furtuna din 17 septembrie. Vrea să retragă acreditările unor ziariști.
Prefectul Ovidiu Frenț s-a declarat supărat pe o parte a presei locale, presă care a semnalat anumite probleme apărute la nivelul conducerii după furtuna din 17 septembrie.
Ne referim aici la faptul că populația nu a fost alertată în niciun fel, lucru recunoscut de prefect în cadrul conferinței din 18 septembrie.
«A fost un fenomen extrem care s-a produs foarte rapid, anunțat foarte târziu. Nu mai reiau toate datele, și noi am fost anunțați foarte târziu. Vreau să mulțumesc celor care, chiar în acele condiții de desfășurare rapidă, au intervenit - ISU și ceilalți colegi de la poliție, jandarmi, colegii din formațiile voluntare pentru situații de urgență, primarii, ambulanța, mare parte a presei și cei câțiva colegi din Instituția Prefecturii care ne-am constituit în acel grup de lucru pentru evaluarea pagubelor.
Înainte de evaluarea pagubelor trebuie să amintesc faptul că eu mă aflam în acea seară la un spital din Cluj. Am primit avertizarea la 18.20 și, deși trebuia să vin luni, am venit în acea seară. Domnul subprefect s-a prezentat conform procedurilor legale la comandamentul de conducere integrată care este în cadrul ISU, la care m-am alăturat și eu în jurul orei 21, de unde, conform procedurilor în astfel de situații se coordonează și se comandă intervenția (...).
O mică parte a presei locale a interpretat absolut greșit rolul și intervenția noastră și activitatea din acele zile, a mea și a domnului subprefect, și evident, nu excludem posibiltatea de a acționa în instanță sau de a lua alte măsuri, cum ar fi retragerea acreditării (...). Nu se pot rezolva astfel de probleme dintr-o singură direcție sau de către o singură instituție. Trebuie să ne asumăm acest rol de solidaritate socială. Mass-media are acest rol de educare și informare și nu cred că e corect ca cineva din presă să fie și procuror și judecător. (...) Accept orice critică oricând, dar nu accept neadevărurile», au fost cuvintele prefectului județului Bistrița-Năsăud.
Cu toate acestea, după ce presa locală a tras semnale de alarmă cu privire la comunicarea deficitară a Instituției Prefectului, a doua zi deja câteva probleme s-au remediat (ceea ce înseamnă că au fost și identificate într-un final). Imediat după furtună, Prefectura a anunțat că va avea un purtător de cuvânt și, mai mult decât atât, toți jurnaliștii primesc SMS-uri cu avertizările meteo din data de 18 septembrie.
Conform legii 544/2001, art. 18:
(1) Autoritatile publice au obligatia sa acorde fara discriminare acreditare ziaristilor si reprezentantilor mijloacelor de informare in masa.
(2) Acreditarea se acorda la cerere, in termen de doua zile de la inregistrarea acesteia.
(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.