Mai multe greve spontane care au avut loc în vara anului trecut au lăsat zeci de angajați ai producătorului Leoni fără un job. Zeci de persoane au fost sancționate și li s-a desfăcut contractul de muncă. Dintre acestea, o singură persoană a acționat în judecată compania și a și câștigat.
În perioada 10-11 mai, angajații Leoni de la ambele fabrici din Bistrița au făcut grevă, nemulțumiți de salariile pe care le încasau. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI. Compania a reacționat rapid și a trimis avertizări scrise la mai bine de 2.400 de angajați, după cum specifica, într-o conferință de presă, managerul general al Leoni anul trecut.
Acesta a mai spus că 35 de angajați au fost sancționați, 23 au demisionat, iar 12 au fost în procedură disciplinară după grevele respective și, se pare, au rămas fără loc de muncă. Compania a considerat grevele din luna mai ilegale. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Dintre persoanele care au rămas fără job doar una a acționat în judecată compania, cerând anularea sancțiunii disciplinare în urma căreia i-a fost desfăcut contractul de muncă. După mai bine de jumătate de an a venit și prima decizie a judecătorilor de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Judecătorii au dat dreptate angajatului, confirmând astfel faptul că Leoni nu prea avea voie să dea afară oamenii pentru că au participat la grevă. Decizia nu este însă definitivă.
Tribunalul Bistrița-Năsăud nu doar că a cerut companiei să-l reprimească pe angajat la muncă, ci îi cere și să dea salariile pe care le-ar fi încasat până acum (până acum este vorba despre 10 salarii).
„Admite în parte acțiunea civilă formulată de reclamatul C.F. în contradictoriu cu S L .W. S.RO SRL în consecință dispune modificarea deciziei de aplicare a sancțiunii disciplinare din 14.06.2017, emisă de pârâta, în sensul că, înlocuiește sancțiunea desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă cu sancțiunea reducerii salariale cu 10% pe 3 luni. Dispune, pe cale de consecință, reîncadrarea salariatului pe postul deținut anterior emiterii deciziei de sancționare. Obligă pârâta la plata către salariat a unei despăgubiri, constând în salariile neîncasate (cu aplicarea reducerii de 10% pe 3 luni) până la data reîncadrării efective și, obligă pârâta la plata dobânzii legale aferente sumelor neîncasate de la data scadenței până la data plății efective”, se arată în decizia judecătorilor.