Deși utilajele firmei care a cumpărat lacul de acumulare al Bistriței pentru a produce energie electrică lucrează de zor la scoaterea miilor de tone de mâl din lac, lucrările înaintează parcă în pas de melc. Termenul propus pentru decolmatare a expirat demult, iar zona este încă plină de nămol uscat.
În prima jumătate a lunii iunie, angajații firmei din Braşov, noua proprietară a lacului MHC din Bistrița - care a aparținut până în acest an societății Hidroelectrica, au început lucrările de decolmatare a lacului.
Termenul propus pentru a decolmata întreaga suprafață a fost de trei luni însă cantitatea mare de aluviuni depozitată aici de peste 20 de ani a încurcat planurile societății. Deși utilajele lucrează de zor, nici un sfert din suprafața lacului nu a fost încă curățată de pământ și arbuști.
O parte din pământul care este scos din lac este dus în viitorul parc de distracţii, la care primarul visează de ani buni.
Lacul a fost cumpărat în primăvara acestui an, iar noii proprietari vor să producă energie electrică şi să amenajeze și un loc de pescuit. Deocamdată se lucrează intens la decolmatarea celor 7 hectare de teren (cât are lacul) și nu se știe când acestea vor fi gata...
De mai bine de 20 de ani, lacul a fost lăsat în paragină.
După ce lacul va fi decolmatat, iar prizele de apă vor fi modernizate, firma din Brașov vrea să monteze două turbine de generație nouă, de tip Kaplan cu putere instalată 2 x 753 kW.
În urma lucrărilor de reabilitare a microhidrocentralei, puterea instalată totală va fi de 1.506 kW, cu o producție de energie electrică de 3.691 MWh.