AFI Pro Familia a primit la finele săptămânii trecute cele două atestate pentru produsele tradiţionale pentru Pită cu Crumpiri și Povilă de Bîrgău. Acestea sunt noile produse tradiţionale din judeţ atestate de Ministerul Agriculturii după noua legislație. În total, în judeș mai existând încă patru produse atestate.
Asociația Pro Familia a primit de la conducerea Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud certificatele care atestă ca ”Povila de Bîrgău” şi ”Pita cu crumpiri” sunt produse tradiționale, atestate de Ministerul Agriculturii.
Cele două produse tradiționale – Povila de Bârgău (magiun de prune) și Pâinea cu crumpiri (pâine cu cartofi) au făcut furori la toate evenimentele și târgurile la care au participat meșterii populari ai Asociației Pro Familia.
Acestea sunt înscrise în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale la pozițiile 414 și 415.
Județul nostru a avut 22 de produse tradiționale înregistrate, în special produse lactate însă o dată cu schimbarea legislației producătorii nu au mai încercat să obțină noile atestate. Pentru atestare produsele nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari și materia primă trebuie să fie locală. În plus, procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională.
Înscrierea în Registrul Național al Produselor Tradiționale conferă titularilor drepturi exclusive de utilizare a respectivelor marci pe piața Uniunii Europene însă bistrițenii nu mai sunt interesați să își protejeze și alte produse, județul nostru fiind recunoscut pentru brânzeturi dar și pentru vinurile tradiționale.
Procedura de înregistrare nu este deloc complicată - producătorii trebuie să depuna o cerere de înregistrare și documentele din care să rezulte caracterul deosebit al unui anumit produs. După ce se efectueaza verificarea “în teren”, toate actele sunt înaintate Ministerului Agriculturii care decide dacă eliberează sau nu atestatul de produs tradițional.
Bistrițenii își pot atesta produse tradiționale din lapte, produse de panificație, din carne, legume și fructe procesate, miere și chiar băuturi alcoolice, un mare avantaj al înregistrării produselor tradiționale îl constituie posibilitatea obținerii de fonduri europene pentru procesarea acestora.
La începutul acestei luni alte patru pruduse alimentare au devenit „cu acte în regulă” produse tradiționale de Bistrița-Năsăud. Este vorba despre produse lactate fabricate la Monor de firma SC Carmo-Lact SRL. Acestea sunt - Caşcaval Dalia din lapte pasteurizat, lapte bătut 2% grăsime, chefir 3,3% grăsime și sana 3,6% grăsime.