Conform mărturiilor unor foşti sau actuali profesori ai liceului, primul laborator de fizică a fost înfiinţat în anul 1978, la etajul 2 al clădirii, unde se află şi astăzi. Având în vedere faptul că fizica era materie de bază, în anul 1979, cu ajutorul profesorilor Adrian Borodi şi Tiberiu Toma, s-au înfiinţat 3 laboratoare.
Având în vedere profilul industrial al liceului şi, în consecinţă, faptul că fizica era materie de bază, în anul 1979, cu ajutorul şi îndrumarea profesorilor Adrian Borodi şi Tiberiu Toma, s-au înfiinţat 3 laboratoare.
În anii ’90, laboratoarele au fost dotate cu material didactic nou, doarece multe materiale s-au distrus sau au fost pierdute din cauza mutărilor foarte frecvente în alte spaţii din şcoală.
În anii comunismului existau firme care confecţionau materiale didactice de calitate foarte bună, únele dintre ele existând şi astăzi: pompa de vid, tuburi sonore etc. Experimentele se făceau la fiecare lecţie, se făceau şi lucrări speciale de laborator la sfârşitul fiecărui semestru. Sălile erau mari, spaţioase, catedrele erau înalte, cam de un metru şi ceva, existau două rânduri de bănci, la fiecare bancă erau câte trei locuri cu prize individuale pentru a se putea realiza în condiţii optime experiméntele.
Până în 1990, fiecare laborator avea un laborant care pregătea materialele pentru experimente şi ajuta profesorii de fizică la desfăşurarea optimă a orei de practică. Deoarece fizica era materia de bază la bacalaoreat şi foarte mulţi elevi dădeau admitere la facultăţi de profil, orele de fizică şi de practică în laboratoarele de specialitate erau tratate cu foarte mare seriozitate. Ca urmare a acestui fapt, se obţineau rezultate deosebite la diverse concursuri şcolare, olimpiade etc. Numărul participanţilor la olimpiadele de fizică era foarte mare comparativ cu cel de azi.
La începutul anilor 2000, veşnicele “navetiste” laboratoare de fizică au fost mutate la parter, locul lor fiind luat de nou înfiinţatele laboratoare de informátică.
Odată cu marea renovare încheiată la sfârşitul anului trecut, aparatura nefolositoare a fost casată. S-au primit materiale didactice noi, dar în cantităţi total insuficiente, din cauza fondurilor reduse. Şi bineînţeles că iar s-a mutat laboratorul: la etajul doi.
Să sperăm că acesta – sala 24 – va rămâne locaţia definitivă a unui laborator pe care îl dorim dotat la standardele moderne, gata să primească şi să încânte elevii cu experimente deosebite. Laboratorul este spaţios, are şi o săliţă separată pentru profesori şi laborantă, unde sunt depozitate şi materialele didactice. Printre specialiştii care s-au ocupat de gestionarea laboratorului de fizică de-a lungul anilor, să le amintim pe doamnele: Oprescu Mioara, Toma Ileana şi actualmente doamna Ildiko Fagaraşi.
Surse: David Szekei, Tabără Camelia, Ildiko Fagarasi, Adrian Borodi
Manuela Herinean,
Proaspăt reporter al ziarului CNAM online