În anul 1981 s-a înfiinţat la „Andrei Mureşanu” prima clasă liceală de şoferi mecanici-auto, elevii răspunzând la provocarea de a merge să sprijine lucrările de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la Cernavodă, în cadrul proiectului “Şantierul Tineretului”.
Elevii liceului „Andrei Mureşanu” au avut parte de o surpriză de proporţii în anul şcolar 1980-1981: odată promovat examenul de treapta a doua, au aflat că de la sfârşitul lunii august vor face parte din echipele care aveau să contribuie la construirea canalului Dunăre-Marea Neagră. Ei au petrecut acolo trei luni: septembrie, octombrie şi noiembrie, avându-l ca îndrumător pe profesorul Raţiu Aurel. Au fost delegaţi un număr de 34 de elevi din liceu.
La această actiune au participat, pe lângă liceul „Andrei Mureşanu” încă două licee din ţară: „Ludwig Roth” din Mediaş şi Liceul de Construcţii din Slatina, studenţii din anul trei de la Facultatea de Silvicultură din Braşov, specializarea industrie silvică şi anul trei de la Facultatea de Aeronave din Bucureşti, în total aproximativ 200 de elevi. Elevii delegaţi ai liceului erau elevi în clasa a XI-a. Aceştia au ajuns la canal în data de 23 august şi, datorită faptului că au ajuns primii, au avut dreptul de a-şi alege ce să lucreze.
Programul de la canal era unul milităresc. Elevii se trezeau la ora 6 dimineaţa, iar la ora 9 erau prezenţi pe şantier, unde lucrau până la ora 4. Toţi cei 34 de elevi au fost puşi să sudeze, fiind împărţiţi de maistrul Raţiu în aşa fel încât munca să nu fie istovitoare pentru unii şi lipsită cu desăvârşire pentru alţii, deorece existau doar patru aparate de sudură, care erau verificate constant de un electrician trimis special pentru asta.
Elevii realizau armătura metalică a stâlpilor de susţinere a navelor din portul-aval şi portul-amonte. Scheletele realizate de ei erau pe urmă ridicate cu macaraua, urmând să se toarne beton deasupra. Între orele 1 si 2 se servea masa de prânz, care era adusă de bucătărese în nişte recipiente şi era turnată în farfurii de tablă.
În acest interval de timp, datorită muncii excepţionale prestate, elevii au reuşit să obţină diploma de onoare a comitetului central al UASCR-ului, cu ajutorul căreia se puteau înscrie la facultate ca subingineri fără a se mai ţine cont de situaţia carnetului de brigardier, “buletinul” de intrare în facultate la acea vreme.
La întoarcerea acasă grupul a intrat în curtea şcolii întâmpinat de fanfară şi de toţi elevii şi profesorii şcolii, în frunte cu dirigintele. Aceştia au fost felicitaţi şi premiaţi pe măsura rezultatelor deosebite şi a muncii prestate la acest proiect foarte amplu. Pentru cei 34 de băieţi care au trăit această experienţă şcoala la „Andrei Mureşanu” a trecut pentru trei luni şi pe la canal…
Surse: Mărturii ale foştilor elevi şi profesori şi ale maistrului Aurel Raţiu
Robert Brici
Reporter la ziarul CNAMonline