Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  147 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Două decenii la „Andrei Mureşanu” cu David Gălăţeanu

07/05/2012 07:00:02  
David Gălăţeanu a fost una dintre personalităţile reprezentative pentru şcoala „Andrei Mureşanu, ocupând funcţia de director timp de 20 de ani, între 1958 şi 1978. De numele lui David Gălăţeanu se leagă marile transformări pe care le-a suferit din punct de vedere administrativ şi instructiv-educativ această instituţie.

De numele lui David Gălăţeanu, aflat la conducearea şcolii „Andrei Mureşanu” timp de 20 de ani, între 1958 şi 1978, se leagă marile transformări pe care le-a suferit din punct de vedere administrativ şi instructiv-educativ această instituţie. Respectat şi apreciat pentru munca sa, iubit de elevi, părinţi şi profesori a influenţat în mod pozitiv generaţii întregi de copii şi a impus şcolii o disciplină militară care i-a determinat devenirea.

Directorul Gălăţeanu s-a dedicat trup şi suflet şcolii sale, care se identifica cu locuinţa sa.

O zi de lucru a directorului Gălăţeanu începea la ora 6 dimineaţa, când, pe timp de iarnă supraveghea încălzirea sălilor de clasă, alimentarea cu lemne a sobelor de către oamenii de serviciu - obligaţi să se trezească la ora 5 - şi permanent curăţenia şi buna funcţionare a şcolii. Despre acest aspect fiica sa îşi aminteşte: „Tata, ca un mare commandant de oşti, verifica totul. La ora 2 când suna clopoţelul era tot în şcoală.

Încălzirea şcolii a dat bătăi de cap multă vreme directorului. Şcoala era dotată cu sobe de teracotă şi încălzirea se făcea cu lemne. Această complicată situaţie a fost rezolvată tot de director, care, prin eforturi susţinute, cu drumuri repetate la regionala Cluj a reuşit să introducă încălzirea centrală, “Andrei Mureşanu” fiind prima şcoală din judeţ care a avut centrală proprie.

Aceleaşi eforturi au fost mobilizate şi pentru construirea internatului, a sălii mari de sport sau a terenului cu zgură.

Despre perioada vacanţelor pe care elevii o asociază cu relaxarea, Minerva Titieni îşi aminteşte că era pentru director o perioadă de activitate febrilă. Şcoala era în igienizare, adică era zugrăvită integral, iar curtea se transforma într-un adevărat şantier, nu neapărat pentru că era mizerie, ci pentru că trebuia dezinfectat.

Comparat cu liceul „Rebreanu” directorul Gălăţeanu spunea despre liceul său că „de-aia sunt mai apropiaţi profesorii de elevi la “Andrei Mureşanu”, pentru că sunt coridoarele mai strâmte la noi şi atunci trebuie să-şi vorbească, iar la Liviu Rebreanu sunt coridoare prea lungi şi nu se văd dintr-o parte în alta a coridorului” îşi aminteşte Ovidiu Creţu.

Veturia Rauca a învăţat meserie de la directorul Gălăţeanu: „Alături de el până în anul 1978, când a plecat în pensie să ştiţi că m-am format”. 

În ce priveşte nivelul actului didactic, despre David Gălăţeanu se spune că era extrem de exigent cu profesorii pentru calitatea lecţiilor. Minerva Titieni apreciază nivelul înalt al şcolii bistriţene pe care l-a remarcat când a ajuns la facultate, unde nu a mai găsit nici dotatrea şi nici prestaţia profesorilor din şcoala de la Bistriţa.

Directorul Gălăţeanu locuieşte şi astăzi în liceul lui, pentru că vorbesc despre asta corpul nou al clădirii, sala mare de sport şi memoriile elevilor, părinţilor şi profesorilor care l-au cunoscut, aşa cum reiese din mărturia lui Dumitru Neagoş: „Era un om deosebit. Pentru el liceul “Andrei Mureşanu” era liceul lui

Cristiana Chiuzan,

Reporter de liceu la ziarul CNAMonline

Sursa: Mărturii ale foştilor elevi şi profesori: Stela Maria Todea, Ovidiu Creţu, Dumitru Neagoş, Aurelia Moţoc, Veturia Rauca şi ale fiicei Minerva Titieni.

7694 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro