De-a lungul anilor Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” s-a putut bucura de o activitate intensă în domeniul dansului, având diferite trupe de dans care au adus un renume liceului prin participarea la numeroase concursuri.
Trupele de dans în trecut
Profesoara Aurelia Moţoc vorbeşte despre trupele de dans care existau în anii 40, pe vremea când era elevă la această şcoală: „Mie mi-au plăcut foarte foarte mult dansurile, se făceau dansuri ruseşti, dans kirkiz şi ne făceam noi costumele care erau nişte fuste lungi şi bluze, astea le luam de acasă, dar partea de sus o făceam noi dintr-un carton, făceam o coroniţă pe care se punea un voal…”
Cultura streetdance în CNAM
Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” se poate mândri în ziua de azi şi cu existenţa unei trupe de streetdance numită B-Cult care în decursul anilor a câştigat numeroase premii la concursurile locale, judeţene şi chiar naţionale.
Echipa este ca o familie şi iubesc dansul, este mijlocul lor de exprimare: “Facem totul de comun acord, noi ne alegem piesele, miscările, iar după ce le creem le combinăm şi iese ceva inedit” mărturiseşte Mihaela Celsie.
Cel mai important loc ocupat de trupa B-cult este locul 2 în Bucureşti la “Cupa liceelor la steetdance“, anul acesta şi anul trecut. Membrii trupei ajută şi la crearea unui flashmob cu ocazia Centenarului la care vor participa aproximativ 70 de elevi.
Dansul popular – bogăţie culturală
În CNAM s-a înfiinţat în anul 2008 un ansamblu de dansuri folclorice coordonat de profesorul Nicolae Grigore format din şase perechi de elevi. Chiar dacă condiţiile în care trupa se menţine sunt grele, lipsa costumelor fiind o mare dificultate, elevii au participat la concursuri consacrate precum: Festivalul Naţional Flori de Mai din Cluj Napoca, unde au ocupat locul II, concursul Springday, dar şi partciparea la Balul Bococilor sau la Balul Majoratului este nelipsită.
Majoretele - un vis devenit realitate
Trupa de majorete a liceului s-a reînfiinţat în urmă cu patru luni când un grup de 13 fete a avut iniţiativă şi a dorit ca liceul să aibă o astfel trupă. Deşi la început nimeni nu le-a dat vreo şansă, ele au reuşit prin forţe proprii şi cu perseverenţă să se formeze ca echipă, devenind prietene şi petrecând timpul liber la repetiţii. A fost o muncă grea, dar ele şi-au păstrat ambiţia de a dovedi celorlalţi că prin dedicaţie şi pasiune pot fi o echipă de nota zece. Elevii CNAM consideră dansul un mijloc de exprimare, o posibilitate de a socializa cu cei din jur.
Surse: Aurelia Moţoc, Nicolae Grigore, Mihaela Celsie
Cristiana Chiuzan,
Reporter la ziarul CNAMonline