Biblioteca Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” s-a modificat conform normelor europene în Centru de Documentare şi Informare (CDI) de înaltă ţinută.
Biblioteca - izvor de cultură
Şcoala de 100 de ani adăposteşte înca de la începuturi cărţi, documente şi materiale informative pentru educaţia elevilor şi continua activitate de formare şi perfecţionare a profesorilor.
Biblioteca Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” a constituit de-a lungul timpului un punct de reper pentru toţi cititorii elevi şi profesori din incinta acestei şcoli şi nu numai. Tot biblioteca a fost punctul de sprijin major pentru elevii de la profilul pedagogic, care îşi pregăteau materialele didactice cu ajutorul bibliotecarei.
În anii 80, bibloteca şcolii deţinea aproximativ 600 cărţi, care erau împrumutate şi altor şcoli din judeţ. Când lipsea un profesor doamna bibliotecară venea cu o carte în mână, cu degetul între paginile de unde îşi propunea să le citească elevilor.
CDI - o bibliotecă cu caracter enciclopedic
În anul 2000, CNAM a fost selectat de către Serviciul Cultural Francz într-un proiect ca centru pilot alături de alte cinci judeţe din ţară în implementarea Centrelor de Documentare şi Informare în România . Astfel, în decembrie fost inaugurat CDI-ul şcolii care a beneficiat de toate dotările necesare prin munca voluntară a profesorilor ce au participat la cursuri de formare şi au făcut vizite în străinătate pentru documentare.
CDI este o reinventare a bibliotecii clasice ce oferă elevilor un plus prin tehnologia atât de necesară şi utilă în anii noştrii. Proiectul este implementat după un model francez de succes. Parteneriatul cu şcoli din Franţa a adus avantaje acestei biblioteci şcolare prin schimbul de experienţe şi prin abonamentele permanente la ambasada Franţei de unde se primesc publicaţii precum: ” L’Ecole” sau “Junior”.
Aparatura electrică şi cărţile alese împreună cu sprijinul bibliotecarei se îmbină spre folosul elevilor. Sălile de lectură şi accesul liber la raft ajută cititorii să deprindă noi aptitudini în a-şi găsi materealele necesare şi a le selecta din cele peste 30 000 de volume existente.
Dintre cei 1200 de cititori înscrişi sunt activi aproximativ 900. Aceştia au parte de expoziţii permanente cu lucrările profesorilor şcolii, dar şi de alte proiecte aflate în desfăşurare. La evenimentele importante sunt sprijinite proiecte educative şi distractive care atrag elevii. Sunt sprijinite de asemenea activităţile de voluntariat şi campaniile sociale pentru combaterea bolilor şi sprijinul igienii.
Surse: Nicoleta Butuza, Lucia Orehov, Maria Borodi
Andreea Zdrobău, Reporter la ziarul CNAMonline