Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  33 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: CNAM ONLINE, un ziar tânăr într-un liceu centenar

13/05/2012 07:15:31  
Povestea RDL la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a început graţie unui grup de elevi dornici să descopere tainele jurnalismului, a continuat mulţumită unui al doilea val de mici jurnalişti şi consemnează zilele acestea centenarul liceului prin intermediul unei a treia generaţii care au un numitor comun: dăruirea şi perseverenţa...

Povestea RDL la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a început graţie unui grup de elevi dornici să descopere tainele jurnalismului, a continuat mulţumită unui al doilea val de mici jurnalişti şi consemnează zilele acestea centenarul liceului prin intermediul unei a treia generaţii care, alături de primele două au un numitor comun: dăruirea, perseverenţa şi strădania de care coordonatorul jurnaliştilor a dat dovadă în cei doi ani în care a cârmuit publicaţia CNAM ONLINE.

Început în anul 2010, în urma unei selecţii făcute de Fundaţia Soros care dorea să pună, pe plaiurile mioritice, bazele jurnalismului cetăţenesc prin intermediul elevilor de liceu, proiectul a prins rapid în opt licee din ţară, printre care şi CNAM.

Odată acceptată aplicaţia de către fundaţie, echipa proaspăt închegată, formată din Andrei Rai, Emima Pop, Daniel Danciu şi Teodora Ciocan, a început munca la CNAM ONLINE. Primele articole au luat calea site-ului susţinut tehnic de experţii Fundaţiei. Implicarea civică era scopul principal, iar ei au demonstrat asta prin teme care vizau subiecte politice, sportive, de administraţie, de sănătate dar mai ales subiecte legate de şcoală.

 

Prin ţară, în căutarea secretelor jurnalismului

Pentru pătrunderea tainelor jurnalistice Fundaţia Soros a oferit elevilor două stagii de formare, primul fiind la Sibiu, în intervalul 8-11 aprilie 2010. Aici, în timp ce colegii lor se bucurau de vacanţa de primăvară, elevii jurnalişti luau lecţii despre ce înseamnă un bun cetăţean… Acum practic, ziarul CNAM ONLINE a luat forma pe care noi o vedem astăzi, iar reporterii de liceu au fost instruiţi de jurnalişti profesionişti, în aşa fel încât ziarele nou-apărute să îşi pună amprenta acolo unde aveau să funcţioneze.

Întorşi între zidurile colegiului, proaspăt iniţiaţii redactori au pornit motoarele, prima acţiune de implicare şi promovare fiind cu ocazia Zilei Tineretului, în data de 2 mai a anului 2010.

Tabăra de vară a redacţiei CNAM ONLINE a fost la Sinaia unde, din nou, cele opt echipe au avut ocazia să înveţe ce înseamnă munca de jurnalist în mijlocul naturii, printre urşi... la propriu. Acum au scris primele articole de pe teren şi s-a dat start-ul concursului pentru cel mai bun ziar online.

La sfârşitul anului 2010, la Bucureşti, într-un cadru specific unei mari sărbători prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea filialei româneşti a Fundaţiei Soros, activitatea echipei, completată cu cinci noi membri (Teodora Buhai, Radu Hângănuţ, Ramona Scurtu, Ioana Şomotecan şi Cornelia Tăluţă) avea să fie răsplătită. Astfel, CNAM ONLINE devenea al treilea cel mai de succes ziar de liceu din întreaga ţară.

 

Jurnalismul cetăţenesc, formă de implicare a cetăţeanului în societate

Se ştie că orice lucru, după ce este făcut, poate fi declarat ca fiind „bun” doar dacă prin existenţa lui schimbă ceva în bine. A fost şi cazul publicaţiei CNAM ONLINE, care în cei doi ani de activitate a reuşit să-şi lase amprenta în mediul bistriţean.

Fie că a fost vorba despre studii în ceea ce priveşte alimentaţia tinerilor şi cât de multe ştiu aceştia despre adevăratele obiceiuri alimentare sănătoase, petiţii prin care se solicita creşterea numărului de locuri de parcare şi de piste pentru biciclişti, ori solicitări de creare a unor spaţii pentru depozitarea deşeurilor reciclabile, toate acestea au fost realizate de liceenii-jurnalişti ai colegiului. Prin muncă, insistenţă şi dăruire, aceştia au reuşit să schimbe într-o oarecare măsură, precepţia bistriţenilor referitoare la impactul pe care omul de rând îl poate avea în societatea în care trăieşte.

 

Unde promovare nu e, nimic nu e

Mergând mai departe, CNAM ONLINE a învăţat că orice lucru bun, oricât de bun ar fi, trebuie să fie cunoscut de către cei pentru care există, astfel ca viitorul să-i aducă suportul celor capabili să investească în lucrurile şi oamenii de calitate ai societăţii.

CNAM ONLINE a încercat şi a reuşit acest lucru prin intermediul evenimentelor puse la cale, dar mai ales cu ajutorul mediei bistriţene. Fie că a fost vorba despre organizarea de conferinţe de presă, mese rotunde pe teme de interes public sau emisiuni TV transmise live, reporterii de liceu au încercat să arate că schimbarea în societate şi amploarea pe care aceasta o are nu depinde de vârstă ci doar de volumul de voinţă şi de muncă.

După mai mult de doi ani de activitate, ziarul CNAM ONLINE trăieşte alături de elevi, absolvenţi, foşti absolvenţi, profesori şi alături de toată suflarea bistriţeană un eveniment unic: 100 de ani de şcoală în clădirea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, moment marcat cu fast în paginile virtuale ale acestei publicaţii aflate acum la cea de-a treia generaţie de redactori-liceeni: Robert Brici, Isaac Cauni, Cristiana Chiuzan, Daiana Natalia Cojoc, Gabriel Danea, Manuela Herinean, Daniel Pop, Andreea Zdrobău, Florina Vidican. Pe ei ca şi pe colegii lor mai mari coordonatorul ziarului, prof. Aurelia Hîruţa, nu-i menajează, dar îi apreciază pentru efortul depus, considerând jurnalismul „o şcoală în şcoală pentru ziua de mâine”.

Radu Hângănuţ,

Junior editor la ziarul CNAM ONLINE

6870 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro