Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  150 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: CNAM în stilul anilor 30

01/05/2012 07:30:17  
Şcoala anilor 30 punea accentul pe performanţă, încurajând elevii silitori. Premiantul unei clase era şeful clasei şi mai târziu şi responsabil cu străjeria şi era trimis pentru perfecţionare în diferite oraşe. Totodată, acest elev avea şi îndatoriri suplimentare ca: organizarea de activităţi şcolare şi extraşcolare, a excursiilor şi a lecturilor.

Stimularea elevilor se făcea şi prin organizarea careelor. Acestea aveau loc în fieacare sâmbătă şi în cadrul lor se evidenţiau elevii cu rezultate bune la învăţătură sau la alte activităţi şcolare, ei ieşind în faţă şi fiind aplaudaţi. După aceea, elevii care au făcut rele erau strigaţi şi mustraţi, apărându-le caricatura în gazeta şcolii, spre ruşinea lor.

În fiecare săptămână se ţinea la biserică o slujbă de o oră pentru elevi.

Disciplina şi respectul erau importante. Elevii erau învăţaţi să salute profesorii cu voce tare, având mâinile scoase din buzunar şi capul sus, de la un metru distanţă, pentru ca aceştia să aibă timp să le răspundă. Profesorii erau totodată priviţi ca nişte părinţi care îi instruiau şi îi ajutau pe copii.

Până în 1936 nu a existat uniformă, elevii venind îmbrăcaţi decent şi curat, uneori cu piese din costumul tradiţional. Uniformele de străjerie purtate apoi erau asemeni celor ale pionierilor de mai târziu. Pentru igienă se făceau săptămânal duşuri la subsolul şcolii. Programul elevilor nu era unul foarte încărcat, după masa ei având două ore în care făceau sport, învăţau să gătească sau să coase, iar lucrurile confecţionate manual erau prezentate în expoziţii. În băncile lungi stăteau câte trei-patru elevi, mai târziu rămânând câte doi.

Clasele erau îngrijite, elevii care scriau cu toc, peniţă şi cerneală nu desenau băncile şi nu le stricau. Încălzirea se făcea prin sobe, în fiecare dimineaţă omul de serviciu făcea focul în toate încăperile şi oferea claselor porţia de lemne. Tot el era cel care suna clopoţelul mult aşteptat de elevi. Elevii se plimbau în pauză printre arborii grădinii şcolii.

 

Surse: Memoriile Aureliei Moţoc şi Anei Tătar, foste eleve ale şcolii

Zdrobău Andreea, Reporter de liceu la ziarul CNAM online

5348 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro