Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  128 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Cabinetul de romană – arc peste timp

20/05/2012 08:00:57  
Unul dintre cabinetele importante de la şcoala care astazi se numeşte Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a fost cabinetul de română, cabinet care la rândul lui a trecut prin transformări importante.

Deşi la început exista un singur cabinet, începând din 1985 au fost două: primul în fosta sală 59 şi se numea „Andrei Mureşanu” iar cel de-al doilea în 61 şi se numea „Mihai Eminescu”.

Povestea celui din urmă o aflăm de la profesoara Rodica Cojocaru. Aceasta povesteşte: Eram în perioada de toamnă 1985 când m-au chemat la Inspectoratul Şcolar Judeţean lunea şi mi s-a spus ca până joi să fac un cabinet. Am luat sala 61 şi în ziua aceea l-am gândit cum trebuie să fie, după care ne-am dat la treabă.

Tot de la profesoara Rodica Cojocaru aflăm că aspectul laboratorului era impecabil. Pe pereţi erau tablouri cu scriitori şi scene din opera lor. Fotografiile erau prinse sub sticlă, exista şi o bibliotecă, iar pe jos parchetul era acoperit de o mochetă.

După finalizarea laboratorului, inspectorul şcolar judeţean Ilieş Ioan a adus toţi directorii de şcoli şi profesorii pentru a vedea cabinetul, după modelul cabinetului de la „Andrei Mureşanu” construindu-se şi alte cabinete.

Celălalt cabinet a rămas la un stadiu conservator. Astăzi sala fostului cabinet „Andrei Mureşanu” se numeşte sala „Primii paşi”, la fel ca şi revista colegiului care în fiecare an face alţi noi primi paşi. Revista „Primii paşi” a fost iniţiată de profesorul Ioan Cutova în anul 1966 şi a avut mai mult un caracter literar.

Profesorul Ioan Lumperdean relatează cum s-a ajuns ca revista să se numească aşa, amintindu-şi de cuvintele lui Ioan Cutova: „El ne spunea: Ştiţi, copiii când încep să pornească în viaţă, încep cu nesiguranţa mersului.” O altă variantă a ceea ce înseamnă primii paşi o primim din articolul program al primului număr al revistei „Preliminarii editoriale”: Primii paşi înseamnă o primă înfiorare, o primă încercare, în îmbinarea măiestrită a slovelor, truda de a găsi cuvinte ce exprimă adevărul, o primă forare a zonelor adânci, care ascund pentru unii preţioase zăcăminte poetice.

Chiar dacă revista a trecut şi prin perioade mai grele, ea continuă să existe şi să îşi desfăşoare activitatea cu un colectiv de redacţie pentru care cuvintele de bază sunt muncă şi dăruire. Profesoara Aurelia Hîruţa afirmă că revista e un punct de plecare pentru cei care îşi încearcă încă din şcoală ascuţimea condeiului.

Deşi cabinetul de română nu mai există în forma iniţială, el are mereu un loc special în memoria elevilor de altădată: „Un arc peste timp va năzui măcar la infinit să devină cerc, iar fiinţa umană se regăseşte chiar şi în anonimatul impus de timp şi vreme.” (Rodica Cojocaru)

 

Surse: Cojocaru Rodica, Lumperdean Ioan, Aurelia Hîruţa.

Florina Vidican,

Reporter la ziarul CNAMonline

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro