Urmărind progresele şi schimbările care se petrec în fiecare moment în domeniul IT, "informatica" a devenit pentru Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” un spaţiu privilegiat.
Din mărturia profesoarei Carmen Füredi se poate face o idee despre ceea ce a însemnat “tehnologia” la începuturi: Primele pc-uri au fost aduse înainte de 95' când am venit eu în şcoală, erau calculatoare de tipul 2.86, 3 apoi 4. Numărul procesorului dădea denumirile acestora; au apărut apoi Pentium-urile. Am găsit trei laboratoare în şcoală, mai târziu înfiinţându-se unul şi-n şcoala mică. Actualmente sunt două laboratoare la şcoala generală şi trei ultramoderne în liceu.
Datorită dotărilor şcolii au fost posibile cursurile ECDL pentru funcţionarii publici ai primăriei, ai băncilor locale, directorii de şcoli si alte categorii civile.
La început a fost primul centru din oraş, rămâne singurul centru dintre scoli în care se desfăşoară astfel de cursuri, până în momentul în care se alătură şi alte centre cum ar fi ElCom.
Absolvenţii de la profilul Matematică-Informatică care îşi iau atestatul au pe diplomă specializarea „analişti programatori cu studii medii”. Ca nivel de utilizare toţi elevii de liceu au competenţe de utilizator.
În fiecare an se obţin rezultate notabile la olimpiada de matematică, iar pentru a le obţine elevii trebuie să lucreze foarte mult acasă, iar cei de clasa a IX-a ca să poată obţine un loc fruntaş trebuie să ştie şi programa de clasa a X-a.
La concursurile de informatică aplicată se pot remarca si elevi de la alte profile fiind cerute programele pachetului "Microsoft Office" [Powerpoint, Word, Excel, etc].
Profilul Matematică-Informatică pregăteşte elevii pentru facultăţile din domeniu şi nu numai, deoarece în prezent la mai toate facultăţile din ţară unul dintre examene este de programare, ceea ce face ca orele de informatică din liceu să asigure elevilor promovarea la aceste examene.
Majorităţii elevilor le place această disciplină şi mulţi reuşesc încă din liceu să realizeze site-uri, aplicaţii, să-şi administreze şi repare propriile pc-uri, şi uneori chiar să presteze servicii de bună calitate pe bani. Câteva dintre temele pentru lucrările de atestat ale clasei a XII-a vizează gestionarea datelor în diferite domenii: al unei asociaţii de locatari, al unui magazin, al unei competiţii sportive, elaborarea de jocuri cu animaţie, gestionării unei afaceri în diferite domenii. Un lucru demn de remarcat este faptul că studenţii de la Facultatea de Informatică fac în primii trei ani aceeaşi materie în domeniul programării, bazele fiind puse în liceu, prin limbaje ca: -> C++, -> C#, -> PhP, -> Office, -> Oracle, etc.
Un elev care se pregăteşte temeinic în liceu obţine în foarte mare măsură informaţiile necesare unui specialist în informatică.
Sursa: profesor Carmen Füredi
Daniel Pop, redactor la ziarul CNAMonline