Anul 1912 marchează un început pentru şcoala care astăzi se numeşte Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”. Interesant de remarcat este contextul atât la nivel şcolar cât şi la nivel social al anului în care a fost construit acest edificiu.
Terminată în 1912, pe data de 25 mai, până la terminarea Primului Război Mondial din anul 1918, şcoala nu era încă întăbulată, întăbularea oficială având loc abia în anul 1992.
Conform memoriilor lui Alexandru Moldovan în vara anului 1912, la o lună după deschiderea oficială a Şcolii primare de Stat, astăzi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, oraşul nu mai avea caracterul său săsăesc de odinioară, anul 1912 reprezentând începutul perioadei de maghiarizare a judeţului. Cu toate acestea, sfera în care se mai păstra ceva din zilele de glorie ale administraţiei săseşti era viaţa economică. Astfel, aproape toate magazinele erau săseşti: restaurantele, cofetăriile şi atelierele de meseriaşi. Meşteşugurile care păstrau încă o parte din atmosfera săsească erau prelucrarea lemnului, fierăritul, prelucrarea pieilor şi blănii şi industria casnică textilă.
Evreii îşi fac de asemenea simţită prezenţa în conducerea oraşului, lucru care îşi pune amprenta supra comerţului bistriţean. O dovadă a implicării economice a evreilor sunt magazinele Kallus şi Klein care erau magazine en gros şi Halberg, magazin pentru desfacerea petrolului.
Populaţia săsească, chiar şi în perioada maghiarizării se delecta în zilele de duminică cu reuniuni de cânt, muzică, sport, patinaj şi festivaluri spectaculoase după modelul vienez cu focuri de artificii, lampioane, cetăţi de gheaţă şi muzică militară.
După cum se consemna în numărul 5 al Revistei „Bistriţa”, pe pagina unu, la capitolul „Societate”, atmosfera începutului de secol XX portretiza o societate cu suişuri şi coborâşuri după cum e şi cazul unui fost moşier din Borgo-Prund: „Pe uliţa Plugarilor sunt deschise numai bolzile şi geschaftele jidovineşti. Înaintea acestora, Uşer Nicolae, fost moşier din Borgo-Prund, îşi întinde pălăria în care nimenea nu aruncă însă nici un gologan.”
Tot în anul 1912, odată cu terminarea construcţiei Şcolii primare de stat, a fost terminată şi construcţia apeductului, începută în anul 1906. În acelaşi an, în localitatea Blăjenii de Jos se năştea marele teolog profesor doctor Ioan Zăgrean. Un alt eveniment important pentru scriitorii vremii a fost întâlnirea dintre dramaturgul I.L Caragiale şi poetul George Coşbuc, întâlnire ce a avut loc în oraşul apelor termale, Sângeorz Băi.
În concluzie, anul 1912 esrte anul de naştere a şcolii care azi este Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, an care este gravat tot mai adânc în istoria culturală şi în procesul de educare a generaţiilor.
Cauni Isaak,
Reporter de liceu la CNAMonline
Surse:
http://www.admitereliceu.ro/school/show/id/6001 http://www.inbistrita.ro/istoric/cetatea_bistritei.php
Copie după memoriile lui Alexandru Moldovan in custodia Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. http//ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Argintarului