Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  133 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Anii 90, anii noii generaţii...

10/05/2012 06:45:20  
După spusele doamnei Rauca, care îşi aduce aminte cu drag de vremurile trecute, clădirea liceului „Andrei Mureşanu” era în stare foarte bună, deoarece conducerea unităţii s-a luptat pentru a obţine fondurile necesare pentru efectuarea în timpul vacanţelor de vară a reparaţiilor curente necesare.

Cât despre uniforme, se spune că acelea de până la revoluţie erau frumoase, impunând respect şi admiraţie. Fetele aveau sarafane bleumarin şi cămăşi albe, mereu curate, călcate şi apretate, iar băieţii aveau costume bleumarin cu cravată. În primii ani, elevii erau respectuoşi şi atenţi cu profesorii. Cunoşteau codul bunelor maniere, care era prelucrat în timpul orelor de dirigenţie care făceau parte din programa şcolară.

Tot din mărturiile doamnei Rauca aflăm cum erau profesorii în acea vreme: „Profesorii aveau prestanţă, bărbaţii veneau în costum şi cravată, iar profesoarele în fustă decentă sau pantaloni. Era un colectiv cu un mare grad de maturitate. Toţi profesorii erau bine pregătiţi şi uniţi în activitatea lor.” Din acestea ne dăm seama de ce a ajuns „Andrei Mureşanu” colegiu naţional şi una dintre cele mai bune şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Anii ‘90 sunt anii care, putem spune, au marcat cel mai mult istoria liceului. Acum apare noţiunea de libertinaj, dispare uniforma, fiecare elev venind la şcoală cu ce avea sau cu ce vroia, după statutul social al fiecăruia.

După transformarea din liceu industrial în liceu teoretic, s-a renunţat la profilele: mecanic, chimie industrială, mecanică fină şi optică, luând fiinţă profilele: matematică-fizică, chimie-biologie, istorie-ştiinţe sociale şi filologie.

Înainte de revoluţie, în fiecare clasă exista stema ţării, tabloul cu portretul lui Nicolae Ceauşescu şi emblema comunismului, care după revoluţie au fost scoase din clădire şi arse, precum şi toate cărţile şi materialele din biblioteca şcolii care aduceau aminte de comunism. S-au desfiinţat şi organizaţiile UTC şi organizaţiile de pionieri.

Exista învăţământ la zi, dar şi la seral. Existau ateliere şcolare unde se făcea practică şi unde elevii erau pregătiţi pentru viitor, toate acestea sub îndrumarea maiştrilor instructori şi a inginerilor.

Aceşti ani marchează cu seriozitate istoria Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, prin multitudinea de schimbări. Libertatea de a alege, de a încerca, de a te transforma, de a te perfecţiona fără îngrădiri, a dus la o evoluţie pozitivă a învăţământului în toate şcolile din ţară, liceul „Andrei Mureşanu” nefăcând excepţie. Datorită activităţii excelente desfăşurate în anii ‘90, a dăruirii cu care munceau în şcoală profesorii de atunci, mulţi dintre elevii de atunci au devenit la rândul lor profesori, unii fiind colegi de cancelarie mai târziu cu foştii lor dascăli şi reuşind să realizeze împreună un învăţământ modern, adaptat la noile transformări ale societăţii româneşti.

O dovadă în plus este aceea că oricine trece prin sălile de clasă ale liceului „Andrei Mureşanu” îşi picură definitiv în suflet dragostea şi neuitarea faţă de acesta.

 

Surse: Rauca Vitoria, Ileana Someşan, Stela Todea

Manuela Herinean

Proapsăt jurnalist la ziarul CNAMonline

8029 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro