Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  48 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Anii 60

04/05/2012 09:11:53  
Încă de la începuturile ei şcoala de la „Andrei Mureşanu” a fost renumită pentru exigenţa şi rigoarea profesorilor ei. În anii 60 instituţia cunocută azi cu numele de Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” poartă denumirea de Şcoala medie nr. 2 Bistriţa, iar din 1966 ea devine Liceul nr. 2.

Liceul Nr. 2 din Bistriţa, era condus de un profesor celebru, David Gălăţean. „Era o mână de fier, era un om autoritar, totul pe fondul unui suflet extrem de bun” mărturisesc foştii elevi. Locuind în incinta liceului, era la şcoală ca la el acasă. Spunea „liceul meu” şi nimic nu îi scăpa din vedere.

Un elev venit de la ţară îşi aminteşte de rigorile pe care le-a simţit încă de la început. „Când am venit aici, erai lipit de bancă, trebuia să faci ora de citire sau de aritmetică cap-coadă, cu răspunsuri, ieşiri la tablă, cu tot ceea ce trebuie. Apoi disciplina… Suna clopoţelul, trebuia să intrăm imediat, se închidea uşa clasei, iar cei care întârziau erau admonestaţi. Doamna învăţătoare Ceorcel, era un spirit foarte disciplinat şi riguros şi serios, impunea teme de casă voluminoase.

Stela Todea îşi aminteşte de profesorul Nicolae Toader, care era, după mulţi, zbirul şcolii pentru că nu puteai mişca la ora lui. „În clasa a X-a ne-a întrebat „Câţi din clasă vor să dea la filologie, la franceză?” Şi am ridicat mâna 12. Ne-a spus „După-masă, la ora 4, cu stiloul plin cu cerneală şi un caiet de 100 de file, sunteţi prezenţi.” A început predarea gramaticii franceze de la A la Z... după vreo trei săptămâni am rămas şase, după alte trei am rămas trei şi nu a trecut mult timp şi am rămas două cărora ne-a spus: „Nu mai are rost să răbdăm frig în şcoală, veniţi la mine acasă.” A X-a, a XI-a şi a XII a ne-a meditat gratuit, în ritmul a 100 de exerciţii pe săptămână. Bucuria a fost că în ’90 am devenit colegi la „Andrei Mureşanu”. Ne-a urmărit evoluţia până la teza de licenţă.

Ioan Cutova de limba şi literatura română este prezent în memoria foştilor elevi în fruntea exigenţilor. „Pe trei greşeli de ortografie, la o teză de 10, el dădea nota 4 şi ne spunea „Măi băiete, măi fetiţo, dacă eu nu îţi dau nota 4 acuma, te vei duce în lume şi nu ştii să scrii româneşte”. Scăpai trei „i”, scăpai o virgulă, greşeai ceva, îţi încercuia şi spunea „ De la trei greşeli de ortografie nu aveţi ce cere notă de trecere!” spune Ioan Lumperdean.

În memoria elevilor de atunci, anii petrecuţi la Liceul Nr. 2 au rămas cei mai frumoşi ani din viaţă, pentru că au înţeles că exigenţa stă la baza excelenţei.

Surse:  Mărturiile foştilori elevi: Ovidiu Teodor Creţu, Stela Todea, Alexandru Tanco, Rauca Veturia.

Daiana Natalia Cojoc

Reporter de liceu la ziarul CNAMonline

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro