Liceul „Andrei Mureşanu” continuă să scrie istorie. În anul 1999 Liceul teoretic „Andrei Mureşanu” devine Colegiul Naţional „Andrei Muresanu” un moment important despre care Stela Todea mărturiseşte: Când am primit decizia de colegiu naţional am venit cu hârtia în mână de la inspectorat, n-am mai pus-o în geantă, de bucurie..."
Profesorii şi învăţătorii de aici au fost într-o perfecţionare contiuă, încercând să aplice noua tehnologie şi noile metode de predare. Astfel a apărut în anul 2001 la clasele primare proiectul „Step by Step” despre care iniţiatoarea proiectului, învăţătoarea Smaranda Florean, spune „ A fost o provocare pentru noi, deoarece implica învăţământul modern”.
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a avut parte de profesori muncitori şi uniţi care au avut ca obiectiv principal educarea elevilor şi implicarea lor în diferite activităţi, aşa cum relatează profesoarele de biologie: „Ne-am implicat în diferite multe ecologice de unde am obţinut şi premii, o parte dintre activităţi făcând obiectul unor proiecte”.
În anul 2001 şcoala a avut un cor propriu care a reuşit să obţină locul doi la un festival naţional care s-a derulat la Bucureşti. În 2006 a luat fiinţă şi formaţia de muzică uşoară a şcolii, „Smile from Veil”.
Nici trupa de teatru „Corint” nu a rămas mai prejos în a duce mai departe numele liceului. Înfiinţată în 1992, trupa îşi începe acum anii de glorie, reuşind să câştige o serie de premii importante atât în ţară cât şi în strinătate, un adevărat lobby pentru Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Bistriţa.
Tot în această perioadă s-au desfăşurat taberele de vară de engleză şi de franceză. Au avut loc diferite proiecte cu licee din Belgia şi Franţa. La un moment dat exista şi un „Târg al cititorilor de carte”şi un „Târg de Crăciun”.
În aceşti ani performanţele elevilor la fazele naţionale ale olimpiadelor sunt remarcabile, obţinând premii şi menţiuni la discipline ca: biologie, chimie, informatică, religie, română şi nu numai. Este demnă de remarcat prezenţa unora dintre elevii liceului în fruntea eşalonului olimpic naţional: eleva Adriana Galben obţine în anul 2000 locul I la Olimpiada Naţională de Limba şi literatura română, iar elevul Paul Peter doi ani la rând (anii şcolari 2006 - 2007 şi 2007 – 2008) la biologie, acesta fiind şi component al lotului olimpic naţional.
În anul şcolar 2006-2007 dispar clasele de seral.
La începutul anilor 2000 nu exista uniforma şcolară. Aceasta s-a introdus la cererea elevilor, la început într-o singură variantă, astăzi în trei. Chiar şi profesorii poartă uneori uniforma. Despre aceasta profesoara Ioana Ardelean spune: „Sunt o adeptă a uniformei şcolare. Îmi dă senzaţia că mă întorc între elevi, e o nostalgie a timpului trecut. Sunt foarte mândră să port uniforma.”
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a fost şi este prin toate acestea un punct de reper în învăţământul românesc de ieri şi de astăzi.
Surse: Ioana Ardelean, Duţa Moldovan, Oltiţa Curtuiuş, Stela Todea, Lucia Orehov, Monica Strungar, CameliaToma, Smaranda Florean.
Florina Vidican,
Proaspăt jurnalist la ziarul CNAMonline