Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  143 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI. „Andrei Mureşanu” şi laboratoarele sale: Laboratorul de chimie

14/05/2012 06:50:41  
Una dintre disciplinele care se studiază cu precădere în perioada liceului este chimia. Printre primele cadre didactice care au predat chimie în liceul nou format de numără profesoara Laura Elena Purcelean, care îşi aminteşte cu nostalgie de primul laborator de chimie care a apărut la „Andrei Mureşanu” în anul 1965.

Primul laborator de chimie apare la „Andrei Mureşanu” începând cu anul 1965.

Una dintre disciplinele care se studiază cu precădere în perioada liceului este chimia. Printre primele cadre didactice care au predat chimie în liceul nou format de numără profesoara Laura Elena Purcelean, care declară cu nostalgie: „Am predat chimia din 1964, iar ca materiale didactice am primit un dulăpior mic cu sticluţe de penicilină, în care erau diferite substanţe aduse de acasă de către copii: sare, oţet şi puţin ulei.

Primul laborator de chimie era situat la subsolul clădirii. Despre acesta Laura Purcelean îşi aminteşte: „Eu am început să proiectez dulapuri pentru laboratorul de chimie, care au ajuns să fie folosite şi în alte şcoli din oraş. Am căutat pe la fabrici substanţele şi ustensilele necesare pentru a ne dota laboratorul.” După scurt timp şcoala se putea mândri cu două laboratoare de chimie complet dotate, în care elevii puteau lucra individual.

Astfel în 1978 se înfiinţează al doilea laborator de chimie de către profesoara Laura Purcelean, fiind situat la etajul al doilea, unde se găseşte şi acum. Acesta era dotat cu materialul didactic necesar, ca de exemplu substanţe chimice, sticlărie de laborator şi mese din faianţă conform legislaţiei în vigoare la acea vreme. În laborator s-au ţinut fazele judeţene ale olimpiadei de chimie, deoarece trebuia efectuate şi probe practice.

Acest laborator era utilizat intens de către elevi. La fiecare început de an şcolar acestora li se aducea la cunoştinţă regulamentul şi normele de siguranţă care trebuiau respectate cu stricteţe. Fiecare clasă din liceu mergea cel puţin o dată pe săptămână la laborator pentru a efectua experimente, reţinând mult mai ușor reacţiile chimice prin experimente care aveau ca rezultat produse uzuale, ca de exemplu săpunul de rufe sau aspirina.

Înainte de oră profesorul îşi pregătea materialele, în funcţie de experimentele pe care urma să le efectueze. Atunci când se efectuau experimentele elevii trebuia să fie îmbrăcaţi în halat şi să aibă la îndemână un prosop în caz că se întâmplă vreun accident, ca de exemplu vărsarea, din greşală, a unei substanţe nocive. La finalul fiecărei ore aceştia erau obligaţi să se spele pe mâini pentru ca nu cumva substanţele periculoase să se răspândească şi să pună în pericol sănătatea elevilor.

În perioada când a fost liceu industrial, clasele de specialitate chimie industrială, la terminarea clasei a XII-a, pregăteau lucrări de diplomă fiind coordonaţi de către inginerii care predau materiile de specialitate.

După renovarea şcolii s-a schimbat mobilierul, materialul didactic a fost înlocuit cu unul nou. Laboratorul de chimie a fost dotat de curând cu o „tablă inteligentă cu video proiector”, ceea ce va face ca orele elevilor, petrecute în laborator, să fie mult mai plăcute. Să sperăm că în curând vor apărea şi sbstanţele care fac orele de chimie atât de spectaculoase.

 

SURSE: Elisabeta Moldovan, Ildiko Fogarasi, Elena Laura Purcelean

Daiana Natalia Cojoc,

Reporter la ziarul CNAMonline

11042 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro