Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  100 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Povestea Zsofiei Torma, nobila maghiară din Cristeștii Ciceului care a descoperit rămășițele unei așezări din Neolitic unice în Europa

19/07/2015 13:25:07 Bianca SARA  
Nobilii maghiari nu au lăsat doar castele și conace considerate adevărate minuni arhitecturale, ci au scris și istorie. Este cazul Zsofiei Torma, o nobilă maghiară născută la Cristeștii Ciceului, care a descoperit ceva unic în Europa: rămășițele unei ample așezări din Neolitic Ceramic/Calcolitic.

Zsofia Torma s-a născut în anul 1832 în conacul familiei sale din Cristeștii Ciceului. Una dintre pasiunile transmise în familia Torma a fost arheologia. Tatăl Zsofiei, Joszef Torma, care deși era cunoscut ca și politician, fiind chiar membru al Parlamentului din Budapesta, a fost cel care a întreprins primele săpături și cercetări în zona castrului roman de la Ilișua, unde au fost descoperite cele mai multe monede din întreg Imperiul Roman.

Joszef Torma a profitat de faptul că terenul unde au fost făcute aceste descoperiri îi aparținea și a restricționat accesul în zonă, reușind să păstreze într-o stare foarte bună castrul roman.

Atât Zsofia, cât și fratele său Karoly, au dus mai departe pasiunea lui Joszef Torma pentru arheologie. Karoly a fost și el un mare arheolog, dar și membru al Parlamentului din Budapesta, profesor universitar și membru al Academiei Maghiare de Științe. Acesta a înființat Aquincum Museum din Budapesta, punând în valoare ruinele castrului roman din Obuda, în perioada 1879-1887.

Zsofia s-a mutat după căsătorie în Orăștie, însă pasiunea sa pentru arheologie a urmărit-o și acolo. Îndrumată de notițele unui preot din localitate găsite într-o revistă în limba germană, Zsofia a întreprins mai multe cercetări și studii în teren, descoperind piese arheologice pe raza satului Turdaș din Hunedoara, care reprezintă resturi ale unui mormânt din perioada romană.

Descoperirile importante i-au adus Zsofiei recunoaștere mondială

Preț de  două decenii Zsofia a făcut săpături în mai multe locații, reușind să descopere ceva unic în Europa: rămășițele unei ample așezări din Neolitic Ceramic/Calcolitic.

În anul 1876, Zsofia își prezintă descoperirile în lucrarea științifică „Așezări neolitice în Comitatul Hunedoara”. Patru ani mai târziu, Zsofia își prezintă descoperirile în cadrul unui congres internațional de arheologie, care îi aduce reputație mondială.

Practic fiica nobilului bistrițean a reușit să demonstreze ceva foarte important pentru Transilvania: faptul că populația preistorică din Ardeal nu era străină de scriere, dovadă a existenței unei civilizații.

De asemenea, Zsofia a fost primul specialist care a propus efectuarea de săpături la Sarmizegetusa Regia, în speranța că va descoperi un artefact bilingv care să o ajute să descifreze semnele identificate până atunci.

În anul 1899, Universitatea din Cluj îi acorda titlul de Doctor Honoris Causa. Zsofia era astfel prima femeie căreia universitatea îi acorda această distincție. Din păcate nobila maghiară nu a avut ocazia să se bucure prea mult de acest titlu, decedând în același an în Orăștie, la 67 de ani.

Sursa: Ascuns în Transilvania/Foto: aleximreh.wordpress.com

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro