După un ghid gastronomic ce dezvăluie secretele mâncărurilor din Bistrița-Năsăud, întâlnite în comunitățile de români, sași și secui, Fundația Progress Bistrița vrea să transforme socăcițele din județ în tezaure vii. Proiectul este finanțat din fonduri norvegiene.
Fundația Progress Bistrița a primit o finanțare de 65.000 de lei din fonduri norvegiene pentru a face cunoscut patrimoniul cultural gastronomic din Bistrița-Năsăud.
„Încercăm în acest moment să creștem sensibilitatea publicului larg în ceea ce privește patrimoniul cultural gastronomic. Am făcut un ghid cu povestiri pe tema viața la țară și o listă a tezaurelor vii. Acesta va fi instrumentul nostru de lucru”, explică Ramona Sinca, reprezentant al Fundației Progress.
Personajele principale ale acestui proiect vor fi practic socăcițele, fundația încercând să readucă în atenția publicului arta socăcitului. Mai mult, fundația își dorește ca socăcițele, bucătăresele comunităților acum jumătate de secol, să fie declarate tezaure vii.
Până acum, fundația a identificat socăcițe în Rodna, Feldru și Rebrișoara. De asemenea, reprezentanții fundației își doresc ca anul viitor să promoveze socăcițele printr-un eveniment presărat cu muzică tradițională, dansuri și bucate tradiționale, pregătite chiar la fața locului.