Borcutul din Sîngeorz-Băi este pus în valoare de un tânăr de 23 de ani, care a făcut echipă cu bunica sa, de 62 de ani. Acesta a pus pe picioare o afacere, folosindu-se de gustările copilăriei sale: sărățelele cu borcut.
Borcutul, apa minerală din Sîngeorz-Băi căutată de oameni din întreg județul și vestită încă din 1800 pentru proprietățile sale, nu este îmbuteliată, însă este pusă în valoare printr-o modalitate inedită de un tânăr de doar 23 de ani.
Andrei Mutu se folosește de gustările copilăriei sale, sărățelele cu borcut, pentru a promova gustul apei minerale de Sîngeorz-Băi în întreaga țară. În această afacere, Andrei s-a aliat cu bunica sa Macavei Ioana, în vârstă de 62 de ani.
Afacerea s-a născut în familie, însă cererea a fost atât de mare, încât extinderea a venit ca un pas normal și necesar.
„Business-ul a început în urmă cu 5 ani, în familie. Afacerea a fost începută de bunica mea. Ea știe rețeta de foarte multă vreme. A cumpărat niște prese, cu care a început să facă sărățele pentru familie. De la familie s-a ajuns la cunoștințe și, văzând că există cerințe din ce în ce mai mari, cantitatea s-a mărit. Ulterior am preluat eu afacerea și am dus-o la un alt nivel”, povestește Andrei Mutu.
Sărățelele cu brânză și borcut poartă numele „Miez. Gustul Tradiției”. Produsul a fost testat în prima fază într-un magazin local din Sîngeorz-Băi, sărățelele fiind găsite în prezent în întreg județul, în lanțul de magazine Punct.
Momentan, „Miez” produce doar sărățele cu brânză și borcut, însă în curând pe piață vor putea fi găsite și sărățele cu semințe de in.
Rețeta originală, îmbunătățită cu ingrediente de calitate
Rețeta originală, pe care doamna Ioana o știe încă de când era copilă este respectată și acum, aceasta fiind îmbunătățită doar cu ingrediente de calitate. În loc de ulei de floarea soarelui se folosește ulei de măsline, iar brânza folosită este și ea de calitate. În loc de chimicalele care să mărească termenul de valabilitate, doamna Ioana apelează la făină de hrean.
„E o rețetă pe care bunica mea o știe de când era copilă. Practic, rețeta este aceeași, doar că am îmbunătățit-o cu produse mai bune, ulei de măsline extra virgin, brânză de cea mai bună calitate”, completează tânărul antreprenor.
Bunica lui Andrei, care între timp și-a luat încă doi angajați, produce lunar în jur de 1000 de kilograme de sărățele, care sunt ambalate în pungi, dar și în cutii colorate, numai bune pentru un cadou… tradițional.
Pentru producție nu se folosesc numai ingrediente naturale, ci și tehnicile utilizate acum un secol. Aluatul este frământat manual și pus mai apoi în presele care le dau forma. O porție are nevoie de patru ore pentru a fi gata.
Întrebat dacă nu i-a fost frică să se bage în afaceri fără experiență și la o vârstă fragedă, Andrei spune: „Am văzut că există cerință. Am terminat Științele Economice și sunt pasionat de afaceri. Având abilitățile necesare am vrut să duc mai departe ce s-a născut în familie și să promovez zona”.
Andrei speră ca în curând, sărățelele născute în inima stațiunii Sîngeorz-Băi să poată fi găsite în supermarketurile din întreaga țară.
Foto: Andrei Mutu