Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  40 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVESTEA DE JOI: Vlăduţ, micuţul arheolog şi anticar

03/10/2013 18:20:00 Flavia DANCIU  
Într-o vreme în care copiii nu ştiu altceva în afară de calculatoare şi televizor, într-o vreme în care nu se mai pune accent pe învăţătură, Vlăduţ, la doar 11 anişori, e pasionat de istorie şi de la 6 ani colecţionează diferite obiecte vechi. Mai mult, are propria „Trusă de voiaj a arheologului şi anticarului”...

Pasiunea s-a născut acum câteva generaţii...

Vlad Adrian Pop are 11 ani şi este elev în clasa a V-a la Şcoala Generală Ştefan cel Mare.

La 6 ani a avut prima colecţie numismatică.

Pasiunea o moşteneşte de la mama lui, chiar dacă aceasta nu s-a ocupat aşa de mult de colecţionări, dar şi de la bunicul şi străbunicul lui.

„Pasiunea asta vine pe linie genealogică. Toţi suntem pasionaţi de lucruri vechi, dar el este cel mai împătimit dintre toţi”, povesteşte mama micuţului.

Întreaga familie de pe partea mamei are o pasiune pentru vechi.Tot ce arată prăfuit şi dărăpănat, orice casă veche atrage membrii acestei familii ca un magnet.

Hobby-ul acesta nu îl opreşte de la alte activităţi

„Poate oricând să fie ghidul turistic al municipiului. Ştie foarte bine toate clădirile din centrul vechi, care de când datează, istoria lor, etc. Ştie toate pasajele şi tot ce ţine de Bistriţa veche”, spune mândră, mama.

La şcoală are rezultate foarte bune dar face şi lupte greco – romane la CS Hercules Bistriţa.

De la timbre şi monede la fel de fel de obiecte din al doilea Război Mondial...

Pasiunea pentru aceste obiecte vine şi din faptul că îi place Limba Română, profesorii spunându-i că are o imaginaţie foarte bogată, dar şi Istoria.

„Am început să colecţionez la vârsta de 6 ani, cu colecţia numismatică. Atunci aveam 4 monede dar acum am peste 80. Fiind pasionat de istorie, îmi plac foarte mult obictele acestea vechi deoarece îmi place povestea din spatele lor. Un exemplu bun ar fi telefonul de campanie care a fost folosit în al doilea Război Mondial, pe front, medaliile pe care le-a câştigat străbunicul pentru toate lucrurile pe care le-a făcut pentru România (medaliat pentru virtute oşteşească)”, a explicat Vlăduţ.

Acesta mai deţine şi o monedă foarte rară din 1892, de un kraitzer, o monedă de un filler, un cui pătrat, şase clasoare de timbre, o bancnotă din 1932, un stilet de ofiţer de paradă cu inscripţia Republicii Socialiste România, o carte a episcopului protopop Gavril Bichigian de la Năsăud din anii 1900, o jucărie Donald din 1920, de la începuturile Walt Disney, o lanternă din 1968, o carte din 1864 în limba germană, uniforme din Războiul Mondial, haine de domn din acea vreme, trusă de unghii cu mâner de os, jucării vechi, etc.

Cel mai greu e achiziţionarea, mai ales că la Bistriţa nu se prea găsesc....

Vlăduţ a povestit că pentru pasiunea lui are de străbătut ţara în lung şi în lat pentru a achiziţiona obiecte vechi. La Bistriţa se găsesc foarte puţine.

„Am o singură carte care e din Bistriţa, datează de la începutul anilor 1900 şi a fost dedicată unei persoane foarte importante. Ce mai am din această zonă sunt obiecte ale străbunicii mele dar majoritatea sunt cumpărate din alte zone ale ţării" a explicat micul anticar. 

Cele mai multe obiecte sunt achiziţionate din Sibiu, Braşov, Cluj şi Hunedoara.

„Toată ziua ne întreabă când mergem la Sibiu. Dar îi spun clar că Sibiul nu e aici peste deal”, spune mama lui Vlăduţ.

O parte din piesele de colecţie le-a primit sau le-a găsit în case vechi.

„Am găsit multe obiecte vechi la cineva într-o casă abandonată. Obiectele sunt prăfuite, dar nu vrea să le dea, chiar dacă i-am spus că vreau să îi plătesc”, spune supărat băieţelul.

Bănuţii pe care Vlăduţ îi primeşte nu îi cheltuie pe dulciuri, jocuri sau alte lucruri, ci îi păstrează pentru a cumpăra aceste obicte vechi, care nu sunt ieftine deloc! Doar pentru cele necesare pentru păstrarea monedelor şi bancnotelor a dat 100 de lei.

Micuţul nu aşteaptă doar să primească obiecte vechi ci a început deja „meseria de arheolog”

„Ştiu că nu sunt la vârsta legală, dar deja sunt arheolog. Am propria mea trusă de arheolog şi anticar. O trusă de voiaj. Am o soluţie de curăţare a monedelor, lupă şi alte obiecte necesare”, a explicat Vlăduţ.

Mai mult, a învăţat cum să dateze anumite obiecte pe care le găseşte, aşa că nu cade în plasa celor care vor să vândă obiecte noi pe ideea că „SUNT VECHI”.

„O dată cineva a vrut să-mi vândă un obiect, spunând că e vechi. Dar mi-am luat lupa din trusă şi m-am uitat la ştanţă şi am văzut că ştanţa era făcută manual şi mi-am dat seama că vrea să mă înşele. Dar nu a putut”, a povestit mândru băiatul.

Visul lui Vlăduţ: un magazin de antichităţi în Bistriţa „Antichităţile arheologului Vlăduţ”

Vlăduţ visează să ajungă un arheolog renumit. Cu toate acestea, nu vrea să uite de oraşul în care s-a născut şi a crescut, motiv pentru care doreşte să deschidă aici un magazin de antichităţi.

Ca visul lui să devină realitate, are nevoie de ajutorul vostru

„Vă rog să anunţaţi pe oricine are obiecte vechi că eu sunt interesat să le cumpăr. Să caute prin casele bunicilor sau ori pe unde. Vreau să-mi măresc colecţia şi numai aşa pot”, este dorinţa micului arheolog, Vlăduţ Adrian Pop.

6735 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro